Her er arrangører og foredragsholdere i norgeshistoriens første medisinstudentdrevne kurs i forbedringsarbeid. Fra venstre: Gustav Kalda, Benedicte Opshaug, Claus Klingenberg (UNN), Caroline Røsnæs Hagelien, Mette Fredheim (UNN), Tora Aandahl, Lena Kristin Nerdal (UNN), Elisabeth Reitan (UNN) og Hanna Elise Ellingsen. Barbro Paulsen, Jannicke Langseth og Ellen Mollan sitter også i styret til ForBedring Tromsø, men var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Sigurd Kvamme, Krysspress

Samarbeider om forbedringsarbeid i UNN

Les mer
Her er arrangører og foredragsholdere i norgeshistoriens første medisinstudentdrevne kurs i forbedringsarbeid. Fra venstre: Gustav Kalda, Benedicte Opshaug, Claus Klingenberg (UNN), Caroline Røsnæs Hagelien, Mette Fredheim (UNN), Tora Aandahl, Lena Kristin Nerdal (UNN), Elisabeth Reitan (UNN) og Hanna Elise Ellingsen. Barbro Paulsen, Jannicke Langseth og Ellen Mollan sitter også i styret til ForBedring Tromsø, men var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Sigurd Kvamme, Krysspress

Som de eneste medisinstudentene i Norge, har de i Tromsø tatt initiativ til å lære om forbedringsarbeid i sykehusene. På deres aller første kurs var det dobbelt så stor pågang som det var ledige plasser.

– Målet er å få temaet forbedring inn i samtlige medisinutdanninger i Norge, sier andreårsstudent Hanna Elise Ellingsen som er en av de arrangementsansvarlige i ForBedring Tromsø.

ForBedring er et eget prosjekt underlagt Norsk medisinstudentforening (Nmf) i Tromsø.

– Vi har et eget styre som kun jobber med dette, fordi vi mener temaet er så viktig. Det beste hadde selvsagt vært at forbedring ble en større del av utdanningen vår, sier Ellen Mollan, som leder ForBedring i Tromsø.

Stor interesse

Les mer
Tora Aandahl, Ellen Mollan og Hanna Elise Ellingsen fra ForBedring Tromsø var arrangementsansvarlige for en formidabel suksess da medisinstudentene gjennomførte sitt første kveldskurs i forbedringsarbeid. Foto: Sigurd Kvamme, Krysspress
Interessen og engasjementet for forbedring blant medisinstudentene i Tromsø kan i alle fall tyde på at det er på tide. Til kurset som ble arrangert i auditorium 10 på MH-bygget nylig kom det nemlig dobbelt så mange påmeldinger som det var plass til deltakere. Samtlige svarte i evalueringsskjemaet at de ønsket å få forbedringsarbeid inn som en del av studiet og at de gjerne vil ha det inn før de skal ut i praksis på tredje og fjerde året.

Mange ønsket også et introduksjonskurs i forbedringsarbeid allerede første studieår.

– Vi var veldig usikre på hvordan temaet ville slå an, men vi hadde altså over 60 påmeldte og plass til halvparten. Derfor ble det venteliste og prioritering av de som er medlemmer av Nmf. Heller ikke det var til slutt tilstrekkelig for å få plass. Vi er helt overveldet, og takknemlig over responsen, sier Ellingsen.

Arrangørene fokuserte derfor på å lære for å – nettopp – forbedre kurset til neste år.

– Dette kurset ga også et kursbevis i forbedringsarbeid som vil telle når du senere en gang skal søke jobb, sier Mollan.

LES OGSÅ: Studenter avslørte hygieneslurv!

Foredrag fra UNN

Kursinnholdet studentene fikk var foredrag om gjennomførte forbedringsprosjekt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, litt teori om forbedringsarbeid og til slutt fikk studentene også forsøke seg på å jobbe med forbedringsprosjekt i gruppearbeid.

Pasientsikkerhetskoordinator Mette Fredheim ved Kvalitets- og utviklingsavdelingen i UNN, sto for teoridelen i kurset. Hun var en av de fra UNN som troppet opp som frivillig på studentarrangementet, og hadde trolig kveldens mest fornøyde smil.

– Dette er en engasjert gjeng som har erkjent at de ikke lærer nok om forbedring i egen utdanning, og derfor har bestemt seg for å skaffe mer kunnskap i egen regi. Det er inspirerende og beundringsverdig, sier Fredheim.

Hun erkjenner at legene til nå ikke har vært den yrkesgruppen det har vært enklest å rekruttere til forbedringsarbeid, og er derfor ekstra glad for initiativet blant de engasjerte medisinstudentene i Tromsø.

Les mer
Pasientsikkerhetskoordinator Mette Fredheim ved Kvalitets- og utviklingssenteret i UNN foreleste for en lydhør forsamling. Foto: Sigurd Kvamme, Krysspress

– Til nå er det legemiddelsamstemming som best har truffet legene hva angår forbedrings- og pasientsikkerhetsarbeid, men vi ønsker selvsagt å få dem involvert i mer av dette arbeidet. Derfor er det ekstra fint at medisinstudentene lærer seg å ha fokus på dette, at de kan bidra med friske øyne inne i sykehuset, og stille gode spørsmål ved ting de kanskje ser når de hospiterer sammen med erfarne leger, sier Fredheim.

Hun og de tre andre som deltok fra UNN gikk rundt og veiledet studentene under gruppearbeidet hvor de fikk prøve seg på konkrete problemstillinger innen forbedringsarbeid.

Fortsetter arbeidet

Blant forbedringsprosjektene som medisinstudentene fikk høre fra UNN, var det ett om legemiddelsamstemming fra Alderspsykiatrisk sengepost i Psykisk helse- og rusklinikken. Overlege Lena Kristin Nerdal holdt foredrag om hvordan de har gjort hverdagen til sine pasienter bedre ved at de samstemmer legemiddellistene ved innleggelse. Mange eldre som legges inn på sykehus kan stå på medisinkombinasjoner som alene er årsak til sykdom, fordi ulike leger forordner ulik medisin og ikke passer på å plukke vekk medikamenter som ikke bør gjelde lenger.

Seksjonsoverlege Claus Klingenberg ved Nyfødt intensiv fortalte på sin side om et forsknings- og forbedringsprosjekt hvor de testet ut ulik design på pustehjelp for premature babyer, med mål om sjekke effekt av pustehjelpen og se hvilket design som ga best komfort for både baby og foreldre.

Hanna Elise Ellingsen forteller at styret i ForBedring gjennom årets arrangement har fått masse ny energi til å lage flere kurs.

– Vi må hive oss i gang til neste år også, og forbedre oss litt i forhold til det vi har erfart i år.

Hun forteller at de også jobber aktivt med å øke engasjementet for forbedringsarbeid blant medisinstudenter i resten av landet.

– Vi har kontaktet alle Nmf-styrene i resten av landet, og hvis noen er interessert i å starte opp med ForBedring, så hjelper vi gjerne til med det, sier hun.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.