Fire damer i en sofa

Arrangementskomiteen i Tromsø er fornøyd med at internasjonale eksperter ville legge turen nordover. Fra venstre Ellen Nordal, overlege UNN, Josefine Halbig, barnetannlege TkNN, Tonje Løvli, barnesykepleier, UNN, Paula Frid, oralkirurg TkNN. Foto: Hege Iren Hanssen

Samlet kjeve-ekspertise i Tromsø

Fire damer i en sofa
Arrangementskomiteen i Tromsø er fornøyd med at internasjonale eksperter ville legge turen nordover. Fra venstre Ellen Nordal, overlege UNN, Josefine Halbig, barnetannlege TkNN, Tonje Løvli, barnesykepleier, UNN, Paula Frid, oralkirurg TkNN. Foto: Hege Iren Hanssen

Når barn rammes av leddgikt, kan betennelse i kjeven gi store utfordringer. Nylig var ei internasjonal ekspertgruppe samlet i Tromsø for sammen å bli enda bedre på behandling av denne pasientgruppa.

TMJaw er ei tverrfaglig arbeidsgruppe bestående av tannlegespesialister, radiologer, barneleger og barnesykepleiere som jobber med diagnostisering og behandling av kjevebetennelser ved barneleddgikt – juvenil idiopatisk artritt (JIA).

– Kjeveleddsartritt ved barneleddgikt er hyppig og krever tverrfaglig diagnostikk, oppfølging og behandling. Selv om dette handler om unge pasienter, påføres de problemer de ofte drar med seg inn i voksen alder, forklarer barnelege Ellen Nordal fra UNN og barnetannlege Josefine Halbig fra Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN).

Gir viktig kunnskap

Nordal og Halbig er begge i arrangementskomiteen for årets TMJaw-konferanse. Den internasjonale ekspertgruppa samles jevnlig for å dele kunnskap og erfaring, og i år var Tromsø vertskap for 48 deltakere fra blant annet USA, Canada, Sveits, Tyskland, Italia, Danmark og Norge.

Forelesningssal med panel i front
Fra TMJaw symposium. Panelet består her av barneradiologene Christian Kellenberger fra Zürich, Karen Rosendahl fra UNN, Thomas Augdal fra UNN og Oskar Angenete fra St. Olavs Hospital.

– Uten disse møtene ville vi hatt lite kunnskap om hvilken oppfølging og behandling disse barna bør ha, sier Nordal, som er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken.

– Her er vi mange spesialister på forskjellige fagområder samlet, og jeg tror vi mister mye av helhetsbildet hos en pasient hvis vi ikke jobber sammen på tvers, understreker Halbig.

De unge får problemer

Kjeveleddsartritt hos barn kan gå ut over fysisk funksjon, men også påvirke psykisk helse. De unge kan for eksempel få problemer med å tygge og gjespe, få smerter og vekstforstyrrelser i kjeve og ansikt – som igjen kan gå ut over selvbildet.

– Barneleddgikt rammer 1-2 per 1000 barn i Norge. Vi har ikke eksakte tall på hvor mange som har kjeveleddsinvolvering, men tall tyder på at 30-70 prosent av de med barneleddgikt får trøbbel med kjeven, forklarer Nordal.

Gruppebilde ute
Noen av deltakerne på TMJaw. Foto: Privat

UNN, UiT og TkNN

Under TMJaw i Tromsø ble det arrangert workshop over to dager i tillegg til en dag med åpent symposium. Arrangører var Barne- og ungdomsklinikken, UNN, Forskningsgruppe for Barne- og ungdomshelse IKM, UiT, og Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN).

– I og med at det dreier seg om en relativt sjelden tilstand som håndteres av mange ulike faggrupper, er det kjempenyttig med internasjonalt samarbeid for å enes om kunnskapsbaserte anbefalinger, understreker de to i arrangementskomiteen.

 

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.