Sammensatt kompetanse skal styrke forbedringsarbeidet
Med mål om å tilby pasienter og brukere en enda bedre helsetjeneste, etableres nå en egen forbedringspoliklinikk som står til tjeneste for alle UNN-ansatte.
Forbedringspoliklinikken er forankret i Kontinuerlig forbedring, som er UNNs langsiktige satsingsområde med fokus på pasientnære forbedringer.
I løpet av høsten vil staben suppleres med fem nytilsatte rådgivere i deltidsstillinger, med kompetanse fra ulike klinikker i UNN. Et av hovedmålene er å bidra til at forbedringsforslag blir gjennomført og at forbedringene står seg over tid.
– Forbedringspoliklinikken skal være en koordinerende tjeneste som ansatte, og gjerne også pasienter eller andre brukere av UNN, kan kontakte med innspill om forbedringer. Kunnskapen vår skal brukes til å sette personer med rett kompetanse i kontakt med hverandre for å kunne gjennomføre forbedringer best mulig. Vi vil støtte og veilede på veien fra idé til forbedring, sier Hege Andersen, leder for Kontinuerlig forbedring.
Bedre for pasientene
– Jeg har vært med på å få til endringer i min egen kliniske hverdag ved UNN, og synes det er bra at det nå legges til rette for at vi kan dele erfaringene med andre gjennom en deltidsstilling som rådgiver. Det blir spennende å få jobbe i team, og sammen bidra til å gjøre UNN bedre for pasientene, sier Kim Reier Nielsen Martinsen.
– Ta brukerne på alvor
Erfaringskonsulent Siri Engstad er også nyansatt, og skal blant annet bidra med å finne gode veier for brukermedvirkning i forbedringsarbeidet. Dette som et ledd i å styrke partnerskapet mellom UNN og sykehusets mange brukere. Engstad har egenerfaring både fra somatikken, psykiatri og som pårørende.
– Jeg er glad for at det nå bringes erfaringskompetanse inn i arbeidet med kontinuerlig forbedring. Det er viktig at pasient-, pårørende- og brukerstemmer blir hørt og tatt på alvor, og sammen skal vi jobbe for å få til forbedringer til det beste for alle parter, sier Engstad.
Hege Andersen ser frem til å få nykommerne på plass, og tror modellen med til sammen fem deltidsansatte rådgivere vil bidra til nødvendig bredde og kompetanse i arbeidet med Kontinuerlig forbedring.
– I sykehusene sliter vi ofte med å få gjennomført de gode ideene i praksis. Jeg har stor tro på at sammensetningen av rådgivere, som alle har sitt daglige virke i klinikkene, kan bidra til å skape økt gjennomføringskraft, sier Andersen.
Samarbeid med UiT og andre sykehus
Hun vil også bruke forbedringspoliklinikken til å skape tettere relasjoner til UiT, Norges arktiske universitet. Avdelingen har etablert et samarbeid med Institutt for statsvitenskap, og er mentor for mastergradsstudenter som har praksis hos Kontinuerlig forbedring.
– Fra 2020 etablerer vi i tillegg en felles regional forbedrings- og veilederutdanning, med midler bevilget fra Helse Nord til UNN og Nordlandssykehuset. Helgelandssykehuset og Finnmarkssykehuset blir invitert inn i dette felles tiltaket, sier Hege Andersen.
Har DU en ídé til forbedring ved UNN? På nettsiden til Kontinuerlig forbedring kan du sende inn ditt forslag på epost til forbedringspoliklinikken.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.