kantina

Her er gjengen som står bak Kafé Evert på UNN Tromsø. Fra venstre: Åse-Marie Linchausen, Mariann Berglund, Tiina Portti, Mette Lise Furnes, Grzegorz Dabrowski, Ramona Brox, Stein Fredriksson og Lillian Nilsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Serverer kantinemat for nesten 10 mill. i året

kantina
Her er gjengen som står bak Kafé Evert på UNN Tromsø. Fra venstre: Åse-Marie Linchausen, Mariann Berglund, Tiina Portti, Mette Lise Furnes, Grzegorz Dabrowski, Ramona Brox, Stein Fredriksson og Lillian Nilsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Slagordet «UNN deg mat» på Kafé Evert ved UNN Tromsø er en oppfordring mange følger. I gjennomsnitt har sykehuskantina 770 gjester hver dag, men selv er den langt fra mett. Spesielt ønsker de ansatte seg flere catering-oppdrag.

Kafé Evert har noen små minutter igjen til åpning og siste finpuss legges på verket. Bak på kjøkkenet er kokken Grzegorz Dabrowski i ferd med å gjøre klar dagens varmretter. Men salatdisken bugner allerede og den ferdigsmurte brødmaten ligger pakket og klar i hyllene sine. Salat og smurte baguetter er udiskutabelt bestselgerne i denne kantina. Ellers pleier også suppene til Grzegorz å være svært populære.

– Etterspørselen avgjør hva slags tilbud vi kan ha. For å variere litt prøver vi innimellom med temadager i samarbeid med ulike leverandører. Poenget er å finne mat som det er lønnsomt for oss å produsere uten at det blir for dyrt i utsalg, forklarer kantineleder Åse-Marie Linchausen.

De har for eksempel forsøkt en yoghurtbar, men omsetningen på den var for liten til at den fikk bli.

Ønsker catering

Denne gjengen fra Bravida er stamgjester med sin første matpause i kantina klokka ni. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
– Det er på catering vi virkelig kan skape overskudd for sykehuset. Vi omsetter årlig for 9,3 millioner kroner inkludert catering, men går bare så vidt i balanse fordi vi er opptatt av å holde prisene i kantina lavest mulig. Derfor er det gjennom catering-oppdrag vi skaper overskudd på drifta, forklarer Åse-Marie.

Ved siden av henne selv er det fem andre ansatte i kantina, inkludert en kokk og en cateringansvarlig.

Catering kan levere varm og kald mat til interne og eksterne møter på sykehuset. Kantinelederen minner om at de også tar private oppdrag – uansett anledning. De har mange konfirmasjoner og dåpsdager allerede, men kan levere mat til absolutt alle arrangement. Det er bare å be om tilbud, og så hente maten til avtalt tid.

Betaler etter mengde

Både salat og varmmat prises etter mengde.

– Vi har fått betydelig mindre matsvinn etter at vi sluttet med brettservering til pasientene og med å legge opp ferdige porsjoner til våre gjester i kantina. Vi har salatbuffet og varmmatbuffet. Her legger du opp selv den maten du vil ha, og betaler etter mengde, forteller seksjonsleder Stein Fredriksson.

Åse-Marie skryter av kokken som er flink til å lage spennende vrier på de råvarene som til enhver tid er tilgjengelig på kjøkkenet.

– Han er flink med krydder, og de fleste setter pris på litt «spicy» mat.

Kantina har i en periode blitt litt mer synlig for pasienter og besøkende i og med at personalinngangen i D3 er inngang for de som kommer i bil og taxi til sykehuset. Men Kafé Evert kunne med fordel vært enda bedre kjent.

Spre ordet

– Vi er litt engstelig for at pasienter og besøkende ikke vet nok om tilbudet vårt. At de ikke forstår at kantina er åpen for absolutt alle. Vi hadde et tilfelle hvor vi fikk en matanmeldelse fra studentavisa Utropia som oppfordret studentene til å utforske dette stedet som lunsjplass. Det ble vi svært glade for, forteller Stein.

kantina
Menyen varierer fra dag til dag. "Dagens" varmmat er Biff Lindstrøm og Fiskegrateng. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Seksjonslederen understreker at etterspørsel har stor betydning for tilbudet. Jo flere kunder, jo bedre blir utvalg og tilbud. Derfor oppfordrer han avdelingene til å være flinke til å informere pasienter og besøkende om kafeen.

Han sier at de absolutt har merket konkurransen fra Pingvinhotellet. Ellers har de også Forskningsparken på den ene siden og Studentsamskipnaden på den andre, så matmulighetene er etter hvert blitt mange i Breivika-området.

Smilefjes

Nylig fikk Kafé Evert tildelt toppkarakter fra Mattilsynet etter at de hadde vært på besøk.

– Vi har et svært godt samarbeid med Mattilsynet og setter pris på at de kommer både på meldte og uanmeldte besøk, sier Stein.

Det største trykket hver dag er mellom 10.30 og 13.00.

– Vi forsøkte med kveldsåpent en periode, men bemanningen er så lav på kveld at de på avdelingene sjelden kan forlate. Besøket daler veldig etter 14.30.

Men helt fra klokka ni er her folk. Hver eneste morgen kommer stamgjestene fra Bravida for å spise frokost.

– Flott kantine! Vi er her som regel to-tre ganger hver dag, opplyses det.

– Veldig god mat! Vi er fornøyde, sier Terje Lian og Tony Østnes.

Hva synes du er bra med kantinetilbudet? Ønsker du noe annet på menyen? Send gjerne inn din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Kantinefakta UNN Breivika

* All mat hos Kafé Evert allergimerkes.
* Salat og påsmurte baguetter er bestselgerne.
* Normalt serverer kantina rundt 800 gjester hver dag.
* Hver kantinekunde handler for mellom 55-60 kroner i snitt.
* Kafé Evert er den sykehuskantina her til lands som har størst antall besøkende på ett punkt. Omsetningen er på 9,3 mill. kroner årlig.
* De tre andre kantinene til UNN har en omsetning på cirka 2 millioner i året hver, inkludert catering.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.