AMK Harstad

Det var ikke akkurat feststemning på AMK i Harstad da de overførte 113-telefonene til AMK Tromsø og skrudde av skjermene i dag. Fra venstre AMK-operatør Rita Lorentzen, AMK-leder Lisbeth Gaustad Johansen og ambulansekoordinator Odd Holtås. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Siste dag for AMK Harstad

AMK Harstad
Det var ikke akkurat feststemning på AMK i Harstad da de overførte 113-telefonene til AMK Tromsø og skrudde av skjermene i dag. Fra venstre AMK-operatør Rita Lorentzen, AMK-leder Lisbeth Gaustad Johansen og ambulansekoordinator Odd Holtås. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Etter 22 års tjeneste og flere hundre tusen besvarte anrop, var det mandag slutt for 113-operatørene i kjelleren på UNN Harstad.

I april 2014 vedtok styret i Helse Nord å redusere antall AMK-sentraler i nord for å samle kompetansen på færre lokalisasjoner. Dermed gikk det mot nedbygging for «lillebror»-sentralen ved UNN Harstad, som nå er tatt ut av drift.

Gull verdt

– Det er en epoke som er over. AMK-familien vår er historie.

Det er en vemodig dag for seksjonsleder Lisbeth Gaustad Johansen på AMK i Harstad. Hun har nettopp overlevert stafettpinnen til lederen i AMK Tromsø, Unni Haug. Det er mye følelser i sving når hun snakker om gjengen hun har ledet siden 2009.

– AMK her i Harstad har fungert utrolig bra. Vi har holdt høy kvalitet hele veien og oppfyller de nasjonale kravene til svartid på 113-anrop. Vi har hatt stabil bemanning, og de 40 operatørene som har gått i turnus har vært kjempedyktige. De er gull verdt og har levert kvalitet til siste telefon, forteller hun.

Nye oppgaver

Nå går Harstad-stemmene fra 113-telefonen over i nye oppgaver. En av dem er Odd Holtås. Han har jobbet som ambulansekoordinator siden 1996, i tillegg til vaktturnus på ambulansen. Nå forlater han pulten i den stille AMK-sentralen og går over i full stilling på ambulansetjenesten.

– Det var ei avmålt stemning i dag, jeg har ikke opplevd det sånn her før. Men jeg tror Tromsø er oppe og går nå, vi både håper og tror at det blir bra.

Klare til å ta over

Avdelingsleder Nina Hesselberg ved AMK- og luftambulanseavdelingen i UNN er enig med Holtås. Hun forklarer at «søster-sentralen» i Tromsø har jobbet hardt og målrettet for å kunne gjennomføre Helse Nord-vedtaket med å overta ansvarsområdet til AMK Harstad.

– Vi har bemannet opp i Tromsø og har hatt mye fokus på opplæring i AMK Harstads område siden før jul. Vi har også hatt såkalt «case-trening» og hatt et tett samarbeid med Harstad. Nå gjelder det å få masse erfaring, forteller hun.

Hesselberg medgir at det gir spesielle geografiske utfordringer å overta ansvaret for et så stort område som Tromsø nå gjør, men er sikkert på at de klarer å løse dette.

– Vi har også bilambulansetjenesten med masse lokalkunnskap i distriktene som vi kan støtte oss på, i tillegg til legevaktssentralene.

– Så dere er klare til å ta imot en 113-samtale fra en pasient på Bjarkøy med brystsmerter? 

– Det er vi klare til, konstaterer avdelingslederen.

AMK Harstad-historikk

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Harstad har hatt ansvar for å besvare 113-samtaler fra rundt 70.000 mennesker i Harstad, Kvæfjord, Lødingen, Ibestad, Skånland, Tjeldsund, Lavangen, Salangen, Evenes, Narvik, Ballangen, og Kjøpsvik-sida av Tysfjord kommune.

Sentralen har vært i drift siden 1993. I 2006 flyttet de inn i nye lokaler på sykehuset, ved akuttmottaket i underetasjen.

AMK’et har hatt 40 operatører i turnusarbeid, med en sykepleier og en ambulansekoordinator på vakt til enhver tid. Harstad har hatt ansvar for 113-samtaler, koordinering av ambulanser, legevaktstelefon og trygghetsalarmer i Harstad. Legevaktstelefoner og trygghetsalarmer i Harstad kommune vil fortsatt bli ivaretatt.

I 2013 besvarte AMK Harstad 40.251 samtaler, inkludert 6328 samtaler på medisinsk nødtelefon 113.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.