Robert Rydningen er utdannet treningsfysiolog. Nå er han klar til å hjelpe Åsgård-pasienter med den fysiske formen. Foto: Jørn Resvoll

Skal få pasienter på Åsgård i bedre fysisk form

Les mer
Robert Rydningen er utdannet treningsfysiolog. Nå er han klar til å hjelpe Åsgård-pasienter med den fysiske formen. Foto: Jørn Resvoll

UNNs nyansatte treningsfysiolog skal hjelpe pasienter på Åsgård med å komme i bedre fysisk form. Det kan nemlig ha god effekt også på den psykiske helsa.

25 år gamle Robert Rydningen begynte 4. oktober i et halvårig engasjement som treningsfysiolog ved Psykisk helse- og rusklinikken på Åsgård.

– Fysisk trening bør være en viktig del av behandlinga av pasienter som er innlagt her. Det er en pasientgruppe med redusert fysisk kapasitet og helse, og målet bør være å forbedre dette i størst mulig grad. Forskning og praksis viser at pasientenes fysiske form kan spille en rolle for pasientenes psykiske helse. Å trene har mange positive effekter, som mestringsfølelse, større overskudd, mindre angst, bedre humør og søvn, og redusert risiko for somatisk sykdom, forklarer Rydningen.

Rask forbedring

Tromsøværingen er utdannet treningsfysiolog ved NTNU i Trondheim, og har i sommer og høst jobbet ved klinikk for rus- og avhengighetsmedisin på St. Olavs hospital.

– Pasientene som ligger inne lenge der har obligatorisk trening tre ganger i uka. Både intervalltrening på tredemølle og maksimal styrketrening for beina. Erfaringene derfra er at pasientene raskt fikk store forbedringer av oksygenopptak og muskelstyrke, og en nedgang i estimert biologisk alder.

Les mer
Topp moderne utstyr gir svært gode treningsmuligheter for pasientene på Åsgård. Foto: Jørn Resvoll
Ansettelsen av Rydningen er en del av en større satsning på trening og aktivitet ved Psykisk helse- og rusklinikken på UNN. I 2019 åpnet et godt utstyrt treningsrom for pasientene, og i perioder har rommet blitt brukt til sammen 70 timer i uka av ulike pasienter. Snart står treningsrom nummer to klart.

Åpner seg etter hvert

En stor andel av pasientene som er innlagt på Åsgård er i dårlig fysisk form. Rydningen er forberedt på at det kan bli vanskelig å motivere alle til å snøre på seg joggeskoene.

– Det er viktig å forklare pasientene hvorfor vi tilbyr også fysisk trening. Hva det gjør med kroppen og hodet, og hvordan vi legger opp treninga. Dette må tilpasses hver enkelt pasient, og så må vi ta steg for steg. Min erfaring er at mange er lukka og nervøse i starten, men så åpner de seg mer etter hvert. Farta blir bedre på mølla, og de merker at formenkurven peker oppover, sier 25-åringen.

Klinikken skal snart i gang med et forskningsprosjekt med utgangspunkt i treningsrommene, slik at de kan dokumentere de helsemessige gevinstene. Selv om stillinga til Robert Rydningen foreløpig bare er en engasjementsstilling, håper han den kan bli permanent på sikt.

– Det er utrolig givende å jobbe med disse pasientene. Vi ser at dette fungerer, og at det får store konsekvenser for livet deres også når de er skrevet ut fra sykehuset.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.