Søker nye svar i unik nyrestudie
Forskere ved UNN fortsetter verdens eneste langsgående undersøkelse av nyrefunksjon og aldring. Eldre i Tromsø bidrar nå til å utvikle råd om kost og trening for å forebygge helseplager som følge av dårlig nyrefunksjon.
Den fjerde runden av den unike nyrestudien RENIS (Renal Iohexol Clearance Survey) er nå i full gang. Alle som har deltatt tidligere har fått eller vil få invitasjon til å delta.
– Studien er viktig fordi stadig flere eldre utvikler nedsatt nyrefunksjon og kronisk nyresykdom, forteller overlege og professor Toralf Melsom ved UNN.
Bidrar med glede
Arnfinn Kvarsnes har vært med i nyrestudien – som også er en del av Tromsøundersøkelsen – siden RENIS ble gjennomført for første gang i perioden 2007-2009.
Undersøkelsen den gang avdekket litt høyt blodtrykk og noe redusert nyrefunksjon. Siden den gang har Arnfinn holdt utviklingen av nyresvikten under fortløpende overvåking, og mener UNN-studien har stor verdi for både nåværende og fremtidige generasjoner.
– For meg har det vært en ekstra trygghet å delta. Da følger de med på om sykdommen utvikler seg, eller holder seg stabil som den har gjort for meg. Å være blant deltakerne koster meg noen dråper blod og noen timer med undersøkelser ved UNN innimellom. Det er et viktig bidrag, der resultatene også kan hjelpe andre, sier Arnfinn Kvarsnes.
Rammer flere
Verdens befolkning blir stadig eldre siden færre dør av sykdommer som kreft, infeksjoner, og hjerte- og karsykdommer. Årsaken er bedre forebygging og god behandling.
Nå er dårlig nyrefunksjon og kronisk nyresykdom en stadig økende helseutfordring. Kronisk nyresykdom er på vei til å bli den femte vanligste årsaken til tapte leveår. Tilstanden medfører økt sykelighet og høyere risiko for nyretransplantasjon, dialysebehandling, hjerte- og karsykdom og død.
Kosthold og trening
– Vi mangler fortsatt kunnskap om hvordan man best forebygger tap av nyrefunksjonen. Endret kosthold har vist seg å redusere risikoen for hjertesykdom betraktelig, men så langt er ikke nyresykdom nevnt i de nye kostrådene fra Helsedirektoratet på grunn av mangel på kunnskap, foreller Ludvig Rinde, lege og postdoc i RENIS-studien.
– Vi vil også undersøke om regelmessig mosjon kan hindre aldersrelatert tap av nyrefunksjon, legger Toralf Melsom til.
Unik deltakelse
Sammen med professor Bjørn Odvar Eriksen leder han studien som etter hvert har blitt internasjonalt anerkjent. Til nå har 1.837 tromsøværinger deltatt i RENIS-studien en eller flere ganger og utført mer enn 5.000 nyrefunksjonsmålinger.
Studien har så langt avdekket at forstadier til diabetes, stive blodårer, høy puls, høye fettstoffer i blodet og fedme øker tapet av nyrefunksjon med alderen. Studien har også avdekket at friske menn har et raskere tap av nyrefunksjon enn friske kvinner.
Invitasjonene til den fjerde runden av RENIS sendes ut puljevis. Forskerne håper på like godt oppmøte som tidligere hvor 75-85 prosent av de inviterte takket ja til å delta.
– Så god oppslutning er unikt for Tromsø, forteller Bjørn Odvar Eriksen.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.