Det nye helikopteret stilt opp foran gjester ved hangaren på Evenes i forbindelse med dagens åpning. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Storstilt åpning av helikopterbasen

Det nye helikopteret stilt opp foran gjester ved hangaren på Evenes i forbindelse med dagens åpning. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Det var ingen tvil om at åpningen av Norges første ambulansehelikopterbase på 21 år falt i god smak.

Med over 100 gjester til stede, inkludert Helse- og omsorgsminister Bent Høie, kunne Helse Nord i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge og Nordlandssykehuset i dag sette i drift landets ny luftambulansebase på Evenes.

– Gratulerer til befolkningen og pasientene i dette området. Dette vil gi de likeverdige tjenester. Det er de ansatte i Helse Nord som gjennom sin gode måte å drive på har gjort at vi har ressurser til dette. De fortjener all mulig takk i dag, sa Bent Høie da han formelt åpnet helikopterambulansebasen.

Stor satsing i nord

Basen skal dekke en befolkning på nærmere 120.000 mennesker i Sør-Troms og Nordre Nordland, et geografisk område på 11.600 km2.

– Helse Nord ruster nå helsetjenesten i landsdelen for framtida. Jeg har lagt ned grunnstein for nytt sykehus i Kirkenes, jeg har fått åpne nytt sykehus i Vesterålen, til sommeren skal vi åpne nytt pasienthotell i Tromsø, det investeres milliarder i Bodø og det kjøpes tomt til nytt sykehus i Narvik. Dette er en formidabel satsing til beste for befolkningen, understreket statsråden.

Universitetssykehuset Nord-Norge er medisinsk ansvarlig for tjenesten og står sammen med Nordlandssykehuset for bemanningen med medisinsk personell.

Norsk Luftambulanse AS er helikopteroperatør og har fått tildelt kontrakt for de første tre årene. Det er også inngått avtale med Forsvarsbygg om leie av lokaler for basen og Luftambulansetjenesten ANS har hatt ansvar for at basen er blitt utbedret og tilpasset tjenestens krav.

Nytt helikopter

Fra basen opererer et helikopter av typen Eurocopter EC 145 T2 med to motorer og omfattende sikkerhetsutstyr. Allerede fra i ettermiddag er det operativt for oppdrag. Helikopteret, som er bygd i Tyskland, har båreplass for to pasienter, samt to seter i kabinen og to seter i cockpit. Bemanningen er pilot, redningsmann og anestesilege.

Sist det ble etablert en ny ambulansehelikopterbase i Norge, var på Ål i 1994.

Les mer og se mange flere bilder fra dagens åpning på Evenes på helse-nord.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.