smittevern

Medisinstudentene Kaja Melå Lorentzen (22, til venstre) og Ida Christine Lorentzen (25) synes ikke smittevern og eksempelvis håndhygiene står høyt nok på dagsorden, verken i studiet ved UiT eller blant allerede utdannede leger ved UNN. Foto: Per-Christian Johansen

Studenter skuffet over smittevernrutiner

smittevern
Medisinstudentene Kaja Melå Lorentzen (22, til venstre) og Ida Christine Lorentzen (25) synes ikke smittevern og eksempelvis håndhygiene står høyt nok på dagsorden, verken i studiet ved UiT eller blant allerede utdannede leger ved UNN. Foto: Per-Christian Johansen

Medisinstudentene ønsker å lære mer om pasientsikkerhet, smittevern og feilbehandling både på studiet og i praksis ved sykehus. Men de har ikke latt seg overbevise av alt som har møtt dem ved UNN.

Gjennom ForBedring Tromsø prøver medisinstudentene ved UiT, Norges arktiske universitet, nå å sette ekstra søkelys på pasientsikkerheten. Og da er blant annet håndhygiene høyt på prioriteringslisten.

Foreningen ble etablert for et par år siden, men har for alvor markert seg med et økt engasjement dette skoleåret. Det har blant andre tredjeårsstudentene Kaja Melå Lorentzen (22) og Ida Christine Lorentzen (25) bidratt til.

– Målet vårt er i første rekke å lære mer om pasientsikkerhet, smittevern og feilbehandling. I dag er det veldig lite om dette i utdanningen, og spesielt de første årene. Vi trenger det som et mer prioritert tema, sier de to navnesøstrene Lorentzen.

håndhygiene
- Dette er et bra tiltak for å fokusere på håndhygiene, mener medisinstudentene Kaja Melå Lorentzen (22, til venstre) og Ida Christine Lorentzen (25) om plakatene som ble lansert ved UNN i forbindelse med håndhygienedagen 5. mai. Avbildet på plakaten: Seksjonsoverlege Vegard Skogen ved infeksjonsmedisinsk seksjon. Foto: Per-Christian Johansen

Slurv ved UNN

Som styremedlemmer i ForBedring Tromsø har de satt temaet på dagsorden den siste tiden. Blant annet på et felles styreseminar for UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Nylig stilte de også på et ukentlig onsdagsmøte ved UNN. Da fikk også legene ved sykehuset gjennomgå for manglende smittevernrutiner. Dette rettet mot både håndhygiene, men også bekledning og bruk av gjenstander som kan bidra til smitte.

Slurv med dette påvirker ikke fremtidens leger i positiv retning.

– Vi opplever når vi er i praksis at det slurves veldig mye med eksempelvis håndhygiene blant erfarne leger. En undersøkelse viste at bare 13 prosent av legene gjennomførte riktig håndhygiene før første pasientkontakt. Det synes vi er uheldig, og lite motiverende, sier Kaja og Ida Lorentzen.

– Prøver dere å gjøre noe med det der og da?

– Det er ikke så lett. Som studenter i praksis har vi ikke så mye vi skulle sagt mot erfarne leger. Men det er litt rart at det skal være slik. Vi håper vår oppmerksomhet rundt dette skal bidra til å endre holdningene. Håndvask skal jo eksempelvis være en enkel ting å gjøre rutinemessig, legger de til.

Vil utgjøre en forskjell

De mener også signaleffekten er dårlig overfor pasienter og pårørende.

– Det er jo pasientene vi jobber for og som vi ønsker å skape et best mulig inntrykk for, sier Ida.

Gjennom ForBedring Tromsø, som er et prosjekt under den Norsk medisinstudentforening, håper de å skape større oppmerksomhet rundt pasientsikkerhet og smittevern i undervisningen i fremtiden. Dette for at de selv skal ha et bedre grunnlag til å utgjøre en forskjell i hverdagen på norske sykehus.

– Vi studenter ønsker å gjøre noe selv med dette. Derfor engasjerer vi oss, blant annet i prosjektet ForBedring, fastslår Kaja Melå Lorentzen og Ida Christine Lorentzen.

De håper også å påvirke omgivelsene ekstra, og opplever interesse for flere foredrag i løpet av 2016.

Pasientsikkerhet og beskyttelse

Torni Myrbakk, smittevernoverlege ved Smittevernsenteret i UNN, er ikke overrasket over observasjonene som gjøres av medisinstudentene i praksis ved sykehuset. Hun kjenner igjen problemstillingen, og er enig i at forbedringspotensialet er stort.

– Også vi observerer at det jevnt over syndes mot håndhygiene i sykehuset. Men vi registrerer samtidig at stadig flere tar e-læringskurs om temaet, og vi håper at stadig flere innser at det enkle ofte er det beste. Dette handler både om pasientsikkerhet, og beskyttelse av seg selv, sier Myrbakk.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.