Tenk om… – UNN ble organisert som Norwegian?

Les de aktuelle betraktningene som anestesisykepleier Marianne Haagensen Øien har delt på Facebook, og som vi har fått gjengi som blogginnlegg på Pingvinavisa.

«Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har for tiden mange planer om flere store utbyggninger. Dette vil gi sykehuset et stort konkurransefortrinn om kundene (også kalt pasientene). Dessverre koster slik utbygging penger, mye penger. Siden UNN sin største utgiftspost er lønn har styret kommet fram til en genial løsning for å kutte lønninger samtidig man får jobben gjort.

Derfor flyttes fra dags dato, alle leger og alle sykepleiere til datterselskaper, delt inn etter hvor de geografisk jobber. Det blir ULA (UNN Leger A-fløy), ULB (UNN Leger B-fløy), USB (UNN sykepleier B-fløy) osv. UNN som moderselskap skal fortsatt bestemme arbeidstid, sted og hvordan arbeidet skal utføres, men lønnen utbetales av datterselskapet.

Selv blir jeg ansatt i USB (fikk to dagers betekningstid om jeg ville la meg overføre dit, eller miste jobben) og skal fortsette min vanlige jobb. Alt vil være som før, bortsett fra at jeg har fått en ny arbeidsgiver, datterselskapet USB, som leier meg ut til UNN.

Et år går, og vi går til streik. USB har kuttet i pensjonen vår og vi protesterer. Vi ønsker garantier fra UNN om at vi skal få beholde vår tidligere forhandlede pensjonsavtale. UNN nekter, og sier at de ikke har noe med dette å gjøre. Dette er en sak mellom oss og USB.

UNN sier de er misfornøyd med at USB ikke leverer varen de har lovet (vår arbeidskraft) og bestemmer seg for å leie inn flere fra USD (UNN Sykepleiere fløy-D). Sjokkerte står vi å ser på at UNN lar andre sykepleiere gå inn å overta vår jobb. «Ingen streikebryteri her» sier UNN. USB er arbeidsgiveren deres, og DE har jo ikke satt inn noen andre i deres jobb.

Og dermed mistet jeg både pensjon, arbeidsrettigheter og ikke minst min reele streikerett. Alt på en måte som jus-professorene rundt om sier er helt lovlig.

Dette var tankespinneri og ikke sannhet. UNN har heldigvis ikke gått til slike tiltak, og er fortsatt en stabil og forutsigbar arbeidsgiver for meg. Men det behøver ikke å fortsette å være slik i framtiden, særlig ikke om slik praksis blir vanlig andre steder i arbeidslivet først. Noe å tenke på…»

Innlegget er først presentert på Marianne Haagensen Øiens egen Facebook-profil.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.