Vi ser tilbake på historiske hendelser knyttet til UNN, samt hendelser fra tiden før den nye foretaksmodellen ble innført tidlig på 2000-tallet.
Scenefall på Åsgård
Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen, Sverre Kjelsberg og mange andre lokale artister har alle sørget for kulturelle høydepunkter i bakgården ved Åsgård sykehus. Nå er den historiske musikkscenen revet. Men en ny kan dukke opp til neste års 60-årsjubileum.
Les mer
Det symboltunge instrumentet
Stetoskopet er blant de eldste medisinske instrumentene som fortsatt benyttes. Du finner neppe andre oppfinnelser med 200 år lang fartstid – som fortsatt bidrar til å bygge status for Frøydis Grøm Bakken og øvrige UNN-leger.
Les mer
Da pønken inntok Åsgård
I flere år var Åsgård en av de viktigste kulturscenene i Tromsø. Dette bidro til å skape kulturtradisjoner – og til å fjerne fordommer mot psykiatrien.
Les mer
Medisinsk bragd berget fiskerens penis
Han ankom UNN med egen penis i en plastpose, og forlot sykehuset etter ti dager – med alle organer intakt, og fullt i stand til å produsere flere barn.
Les mer
De nye holdningene til psykiatrien
Bidro sammenslåingen av psykiatri og somatikk til å endre holdninger, eller var det nye holdninger som bidro til sammenslåingen? Avtroppende klinikksjef Magnus Hald i Psykisk helse- og rusklinikken ser tilbake, og er i hvert fall sikker på at holdningene til psykisk sykdom er vesentlig endret over tid.
Les mer
Monsterreformen i helsevesenet
Alle ga sin tilslutning til samhandlingsreformen. Likevel var selv de mest robuste kommunene uforberedt da den skulle settes i verk.
Les mer
Det store prestisjeprosjektet
Ved starten mente noen at Tromsøundersøkelsen var selve beviset på forskning for spesielt interesserte. I dag høster prosjektet internasjonal anerkjennelse.
Les mer
Knivene erstattet av nye kirurgiske metoder
I en lang periode handlet de medisinske fremskrittene om å lykkes med nye former for kirurgi. Nå handler fremskrittene om å erstatte kirurgien med nye metoder.
Les mer
Da Harstad og Narvik ble en del av Sykehus-Tromsø
Ikke alle ekteskap blir inngått som følge av dyp kjærlighet. Sammenslåingen av sykehusene i Tromsø, Harstad og Narvik har ikke fungert like bra for alle.
Les mer
Skandale med kostbare konsekvenser
Dette er historiens største medikamentskandale. Konsekvensene merkes fortsatt i både helsevesen og forskningsmiljø – også i Nord-Norge.
Les mer
Dyktige UNN-kirurger berget hånda og brytekarrieren
«Bryte-Stig» ble et begrep. Seks år etter at UNN-kirurgene sydde den avkappede hånda hans tilbake på plass, kjempet han på nytt i verdenstoppen som bryter.
Les mer
Den langsomme oppstarten
Universitetet i Tromsø ble vedtatt og startet opp med et smell. For universitetsklinikken har veien vært temmelig annerledes.
Les mer
Kongen bestemte når UNN skulle åpne
I realiteten var det Kong Harald som bestemte tidspunktet for når det nybygde sykehuset i Breivika skulle åpne. – Det jeg husker best fra selve åpningen, var at sykehuset ikke var ferdig, forteller daværende direktør Knut Schrøder. Åpningen fant sted i 1991.
Les mer
Iskald banebrytende verdensrekord
Som pasient satte Anna Bågenholm verdensrekord ved UNN da hun uten varige mén overlevde en nedkjøling til 13,7 grader. Nå er hun i fullt virke som overlege ved UNN.
Les mer
Hjertekirurgi-pionerene fra Tromsø
Da Tromsø markerte seg i front innenfor hjertekirurgi, var det med lojale pasienter og med hjelp fra Sverige – ikke med særlig støtte fra nasjonale fagmiljøer. 19. september 1978 ble den første bypass-operasjonen gjennomført, ved det som den gang het Regionsykehuset i Tromsø. Både medisinsk og organisatorisk var dette en bragd.
Les mer
«Krigen i hvitt» – 30-årskrigen
«Krigen i hvitt» var bitter og tøff da den pågikk. Men ikke så tøff som den huskes 30 år senere.
Les mer
En sang som kurerte gruff
En solskinnsdag under påskesola i 1989 oppsto en idé som skulle endre den interne sykehuskulturen fullstendig. Siden har Pingvinrevyen blitt en årlig tradisjon, som akkurat i disse dager spilles for 29. gang.
Les mer