Tipp topp ambulanseberedskap
Velkommen til Norges nyeste, og trolig flotteste ambulansestasjon. Ved UNN Narvik på Furumoen er det ingen ting å utsette på fasilitetene ved basen som huser totalt 26 medarbeidere.
Her kan de boltre seg i romslige omgivelser, trene, trekke seg tilbake og overnatte på egne rom på helgevakter og alltid være godt forberedt når utrykningsalarmen går.
All levering av pasienter til akuttmottaket kan nå også gjøres innendørs i en stor mottaksgarasje vis-a-vis ambulansestasjonen. Der kan også bil og utstyr vaskes under tak før de er klare for nytt oppdrag.
– Er det ikke blitt flott? Disse fasilitetene gjør det lettere å gjøre en god jobb. I over 20 år har vi stått utendørs og levert pasienter til akuttmottaket, og deretter rengjort bilene ute i all slags vær. Det er andre tider nå, heldigvis, sier den erfarne ambulansearbeideren Kim Weisner.
Hotellstandard
Han er også verneombud for gjengen på stasjon, og har hatt nok å ta tak i under forholdene som rådet i de trange og nedslitte lokalene ved det tidligere sykehuset i Narvik.
– Nå har vi også fått soverom med egne toalett. Det er rene hotellstandarden. Så nå slipper vi å løpe rundt i gangene i bare trusa for å gå på do om natta, sier Weisner og flirer godt.
Kollega Yngve Pedersen er også godt fornøyd med den nye hverdagen for ambulansearbeiderne i Narvik.
– Vi har fått bidra underveis i planleggingen, og resultatet har blitt som vi ønsket oss, sier Pedersen, mens båre og annet utstyr klargjøres for nytt oppdrag.
Forsvarlig drift
Seksjonsleder Børre Berglund viser tilfreds frem lokalene, som er fem ganger større enn de som ble forlatt i månedsskiftet november/desember. Fortsatt jobbes det med å komme skikkelig på plass med nye rutiner, og bli kjent med alle de nye fasilitetene.
Et innholdsrikt kjøkken og oppholdsrom med stor sofa og hvilestoler bidrar sammen med øvrige fasiliteter til at de ansatte kan føle seg «hjemme» mens de oppholder seg på basen mellom oppdragene.
Hver femte helg flytter ansatte inn på stasjonen for å avvikle helgevakt fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Det utløser lengre friperioder underveis i turnusen.
– Det har vært stor involvering og godt engasjement fra de ansatte underveis i planleggingen av stasjonen. Her har vi fått det som vi ønsket oss for å drifte forsvarlig, og med stort fokus på smittevern. Stasjonen er konstruert slik at vi kan håndtere dette på en trygg måte, sier Berglund.
CBRNE = farlige stoffer
Da tenker han i første rekke på en egen mottaksgarasje og tilrettelagte arealer for å ivareta pasienter som skal til akuttmottaket etter å ha blitt eksponert for farlige stoffer.
På fagspråket kalles dette for en CBRNE-enhet, der bokstavene illustrerer kjemiske stoffer (C), biologisk agens (B), radioaktive stoffer (R), nukleært materiale (N) og eksplosiver (E).
Ved denne type mottak vil pasientene sluses gjennom dusjer og garderobe i én retning på stasjonen, før de overleveres i akuttmottaket. Ansatte som blir eksponert for de samme stoffene sluses motsatt vei for rengjøring, før de kan innta øvrige arealer ved stasjonen.
– Dette vil naturligvis ikke brukes hver dag, men for den totale beredskapen er dette både nyttig og gir en ekstra trygghet for både pasienter og ansatte. Med UNN Narvik utpekt som «krigssykehus» vil dette aktualiseres ytterligere, sier Børre Berglund.
Stor aktivitet
Totalt bemannes tre døgnbiler og en dagbil av medarbeiderne ved Narvik-stasjonen. Det inkluderer døgnbilen i Kjøpsvik, stasjonert knappe 10 mil sør for Narvik. Dit drar to og to fra Narvik-stasjonen og gjennomfører 48-timersvakter, eller helgevakt i ett strekk.
I snitt utføres knapt 3.000 oppdrag årlig. I tillegg til akutt- og hasteoppdrag, gjennomføres daglig transport av pasienter som skal til andre sykehus eller skal overføres med ambulansefly fra Evenes.
Stasjonen har årlig lærlinger hos seg, samt studenter som er i praksis i forbindelse med utdanning til paramedisinere. Hospitanter som går ambulansefag ved Solhaugen videregående skole er også innom årlig.
LES FLERE SAKER fra det nye sykehuset i Narvik her!
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.