Treffsikkerhetssjefen

UNNs nye sikkerhetssjef Christian Vildgren (31) motiveres av krevende oppgaver og raske beslutninger. Og tross tøffe tider, gleder han seg over at vi lever i en gullalder for sikkerhetstenkning.

Christian Vildgren sikkerhetssjef 25.01.23
Les mer
Christian Vildgren tiltrådte 1. januar som sikkerhetssjef i UNN. Foto: Solveig Jacobsen
Vildgren er født og oppvokst i Oslo, før familien flyttet til Senjahopen da han var 13. Etter videregående på Finnsnes og flere års militærtjeneste rundt om i landet, fulgte Politihøgskolen, og nesten sju år i Oslopolitiet. Her jobbet Christian i den lokale utrykningsenheten, både med antiterrorberedskap og håndtering av grov og alvorlig vold. Samtidig tok han en master i sikkerhet og ledelse ved BI. I fjor bestemte han seg for å komme nordover igjen, og tiltrådte 1. januar i nyopprettet stilling som sikkerhetssjef i UNN.

– Hvorfor ville du bli politi?

– Jeg tror kanskje det bunner i at jeg har en sterk rettferdighetssans. Jeg kan huske en episode fra jeg var åtte-ni år. Vi bodde på Holmlia, og broren min fikk stjålet sykkelen sin. Da jeg like etterpå så at sykkelen ble solgt av en fyr i 20-åra, gikk jeg bort til ham og sa: «Den er ikke din, den tilhører broren min, og jeg kan bevise det – lappen står her!» Så sa jeg at jeg skulle ha sykkelen, ellers ringte jeg politiet.

– Fikk du sykkelen tilbake?

– Ja, det gjorde jeg! Det ga mestring, smiler Vildgren.

Storpolitikk i vårt lille hjørne

– Ryktet forteller at du også er skarpskytter?

– Ja, både i forsvaret og politiet. I grove trekk går det jo ut på at man ligger på avstand og observerer, og er flink å skyte. Men det handler også mye om situasjonsformidling, å være beslutningsstøtte til de som styrer operasjonene. Det krever veldig høy grad av selvstendighet, for du må ta veldig mange vurderinger på egenhånd. Det kan være krevende, men jeg liker at det skjer noe. Adrenalinsituasjoner hvor man må tenke litt kjapt og ta raske beslutninger er både spennende og gøy.

– Hvorfor søkte du deg til UNN?

– Den masteren i sikkerhet tente en gnist til å utforske fagfeltet mye mer. Jeg likte det veldig godt, og syns det er spennende å tenke i et sikkerhets- og geopolitisk perspektiv. Og dét får man mye av i denne stillingen. Det handler om hvordan små hendelser ute i verden kan få store eller små ringvirkninger helt borte i det lille hjørnet hvor vi holder til. Jobben min går mye ut på å forebygge hendelser der noen prøver å skade UNN. Det kan dreie seg om andre stater eller kriminelle aktører som vil endre noe, hindre oss i noe, sabotere noe, stjele noe eller påvirke oss i en annen retning, forklarer Vildgren.

Det siste så vi nylig et eksempel på, da UNN og flere andre sykehus ble pekt ut som mål for det russiske hackernettverket Killnet.

Åpen og tilgjengelig

Sikkerhetssjefen er en del av staben i ESI (E-helse-, samhandlings- og innovasjonssenteret) og svarer til direktøren. I tillegg til å overvåke det som skjer rundt oss, skal han lede teamet av medarbeidere som jobber med ulike deler av sikkerhetsområdet, som objektsikkerhet (som gjelder fysiske omgivelser), informasjonssikkerhet, dokumentsikkerhet, personellsikkerhet og beredskap. Christian Vildgren ønsker å være synlig og tilgjengelig som sikkerhetssjef.

– Jeg er veldig heldig, fordi jobben går ut på å møte mye mennesker. Nå har jeg allerede fått introdusert meg for klinikkene, og skal også møte ulike avdelinger i tiden som kommer. Det gleder jeg meg til.

Christian Vildgren sikkerhetssjef privat
Les mer
En vakker dag på Sør-Senja med eldstejenta trygt på ryggen. Foto: Privat.
Besøk til Narvik, Harstad og Longyearbyen står naturligvis også på programmet.

– Mye av jobben nå i starten går ut på møte folk og skape relasjoner. Jeg er veldig tilgjengelig for en samtale eller diskusjon, så folk må gjerne ta kontakt.

Sunt bondevett

Googler du navnet hans, finner du fint lite. Vildgren bekrefter at han ikke er veldig glad i oppmerksomhet på nett.

– Hva tenker du om digitaliseringen i helsevesenet, som behandler så mye sensitiv informasjon?

– Teknologi er en trygg og effektiv løsning hvis vi behandler den riktig. Den kan også gjøre oss sårbare. En god regel er at vi ikke skal være naive, men heller ikke mistenksomme. Det gjelder både digitalt og fysisk. Man kommer langt med sunt bondevett.

– Hva tror du blir de største sikkerhetsutfordringene i årene som kommer?

– Hvis man ser på trusselvurderingen fra sikkerhetstjenestene, så nevnes nettverks- og påvirkningsoperasjoner, spionasje og innsidevirksomhet ofte som aktuelle trusler mot helseforetak, og spesielt mot forskningsmiljøene. Vi har jo et helt ferskt eksempel fra UiT, som fortsatt er under etterforskning. Men for sikkerhetsarbeidet er det jo en skikkelig gullalder akkurat nå, fordi både krigen i Ukraina, spionsakene og den generelle trusselsituasjonen gjør at folk er veldig mottakelige for å tenke sikkerhet. Det gir mye drahjelp for oss som jobber med feltet. Jeg merker at folk er mye mer bevisste nå enn for bare fem år siden.

Fritid på pappavent

Sikkerhetssjefen er gift, og pappa til to jenter på ett og et halvt og tre og et halvt år. Han har med andre ord ikke så mye fritid.

– Men før gikk jeg mye på jakt og randoneeski. Alt utstyret står klart i boden, så når det gylne øyeblikket kommer, så trasker jeg i vei, ler han.

– Ellers liker jeg å drive med crossfit og holde meg i form.

– Noen fun facts å dele?

– Hm. Jeg prøvde å snakke litt nordnorsk da vi flytta til Senja, men følte at det bare ble parodisk, så det slutta jeg med. Men jeg snakker faktisk arabisk. Jeg studerte det ved universitet i Bergen i 2018/2019, og vedlikeholder språket på egenhånd. I politiet ga det meg mulighet til å skape mye bedre kontakt med arabisktalende. Nå som jeg er ferdig med masterutdanningen, er planen å ta opp egenstudiet igjen. Språk er gøy, og noe man alltid får bruk for.

Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.