Kiril Spassov håndterer avfallet ved UNN i Breivika. Den opprinnelige bulgareren går mange kilometer i korridorene hver eneste dag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Triller vekk én million kilo avfall i året

Kiril Spassov håndterer avfallet ved UNN i Breivika. Den opprinnelige bulgareren går mange kilometer i korridorene hver eneste dag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Universitetssykehuset Nord-Norge produserer hvert eneste år én million kilo med avfall. Kiril Spassov er en av de som har ansvar for å samle det inn fra de ulike avdelingene. Det gir godt utslag på skritt-telleren. Se video lenger ned i saken.

Daglig går Kiril 12.000-13.000 skritt for å samle inn avfall fra ulike avdelinger ved UNN. Fra de «tyngste» avdelingene, for eksempel operasjonsavdelingen, hentes avfall fire-fem ganger om dagen i tidsrommet mellom 07.00 og 21.00.

– Jeg begynte med skritt-teller og fant ut at jeg i gjennomsnitt går mellom 12 og 13 kilometer hver dag mens jeg er på jobb. Det er ikke så verst. Jeg er jo stort sett bare inne i gangene våre her, smiler Kiril Spassov.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Kiril Spassov henter søppel rundt omkring i de enorme arealene ved UNN Breivika. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Jobben fordeles mellom tre personer som går inne på sykehuset i Breivika for å samle inn avfallet, mens to personer jobber på miljøstasjonen for å sortere avfallet i riktig container.

Miljøsykehus

Som sertifisert miljøsykehus tas sorteringsarbeidet på alvor ved transport-, lager- og uteseksjonen. Der er Tor-Jonny Jacobsen enhetsleder.

– Vi sorterer i mange ulike fraksjoner: Plast, papp, matavfall, batterier, olje, trevirke, ee-avfall, lysstoffrør, metall, maling/lim/lakk, men selvsagt blir det mest restavfall og autoklavert avfall. Målet er å redusere restavfallsmengden. Vi er på rett vei, men ikke helt der enda, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: UNNs rullende transporttjeneste

– Dette er en fin jobb, jeg har hatt den i seks år og trives veldig godt, sier Kiril Spassov.

God trim

Han er opprinnelig fra Bulgaria, men har forelsket seg i Tromsø.

– I tillegg er det en jobb som gir god trim, legger han til.

Totalt fraktes det 1000 tonn avfall i året fra UNN til Remiks nord på Tromsøya for å gjenvinnes eller destrueres. UNN Tromsø er uten tvil den største kunden til renovasjonsselskapet Remiks.

Tor-Jonny Jacobsen minner for øvrig om at ansatte kan lese alt angående avfall og avfallshåndtering i avfallshåndboka på intranett.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.