Et nasjonalt kompetanseløft for nyfødtomsorgen
De ansatte ved nyfødt intensiv på UNN ønsket faglig påfyll. Det har de utviklet gjennom Tromsøkurset, på hjemmebane, og lokket til seg deltakere fra hele landet. Blant årets hovedtema: Samspill mellom nyfødte og voksne, samt smerter hos barn.
– Det er kjempeartig at så mange har valgt å delta her. Vi håper det bidrar til nyttig læring, og utveksling av erfaringer. Vi har fått til et spennende program i hvert fall, fastslo hovedansvarlig Ingvild Andersen Dahl.
– Aldri ferdiglært
Og skussmålene fra deltakerne var gode:
– Dette gir oss tre dager med variert faglig påfyll, der vi blant annet får delt erfaringer med kolleger fra andre sykehus. Teamene er veldig aktuelle og kurset veldig bra, sier Anne Bagstevold fra Drammen.
– Man er aldri ferdiglært, så dette er veldig nyttig for oss. Vi har masse å lære av hverandre, og kan ta med oss ny lærdom hjem igjen, sier Liv Toril Andersen og Solveig Nissen fra Ullevål sykehus.
Samspill med nyfødte
Blant flere hovedtema på kurset var samspillet mellom nyfødte og de voksne. Her presenterte Nina Cheetham det nye opplæringskurset NBO, rettet mot familiesentrert tilnærming for å etablere relasjoner og samspill med barna. Cheetham har selv lang erfaring fra barneavdelingen og nyfødt intensiv ved UNN, og underviser nå om temaet ved bachelorutdanningen på UiT, Norges arktiske universitet.
– Det er viktig å gi barnet oppmerksomhet tidlig og se hvordan de reagerer på eksempelvis lys og lyder. Gråt kan si mye om behov og kapasiteten til barnet. Gråt er barnets måte å uttrykke blant annet smerte på, forklarte Cheetham.
Hun kom også med en klar oppfordring til nybakte foreldre:
– Nyfødte ønsker sosial kontakt. Når de er våken krever de oppmerksomheten. Da må mobiltelefoner og sosiale medier legges til side. I stedet bør foreldrene følge barnets intensjoner. Barnets ankomst krever ny organisering av familien, fastslår Nina Cheetham.
LES MER om hensikten og bakgrunnen med nyfødtobservasjonsmetoden NBO her.
Holdningsendring til smerte
Seksjonsoverlege Claus Klingenberg ved UNN var også blant bidragsyterne på kurset. Han fortalte blant annet om hvordan holdningen til smerte hos barn har endret seg opp gjennom tiden. Men det var først i 1987 at ny og mer moderne forskning avdekket behovet for smertestillende også til nyfødte og små barn.
– Det var en oppfatning helt fra 1800-tallet og frem til 1987 at barn tåløte smerte. Inngrep og kirurgi ble lenge gjennomført uten anestesi og smertestillende, forklarte Klingenberg.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.