Under fem prosent har brystkreft

- Vi driver et bekymringssenter, sier overlege i radiologi Jan Ole Frantzen.

brystdiagnostikk
Overlege Jan Ole Frantzen benytter ved behov ultralyd som supplement til mammografi for å avdekke eventuelle kuler eller symptomer i brystene. Kun fem prosent av alle som undersøkes hvert år viser seg å ha kreft. (Pasienten på bildet har ingen tilknytning til denne saken). Foto: Per-Christian Johansen
Blant alle undersøkte ved brystdiagnostisk senter ved UNN, inkludert etterkontroller, er det under fem prosent som viser seg å være rammet av brystkreft.

– Det er stor oppmerksomhet rundt denne sykdommen. Derfor er det nok også ekstra mange kvinner som er på vakt, og kanskje litt for ofte lar de seg bekymre unødvendig, sier Jan Ole Frantzen.

 Han tror spesielt unge kvinner kan tenke seg en ekstra gang om før de kontakter legen med mistanke om at noe er galt. Samtidig skjønner han at det kan være vanskelig for spesielt fastlegene å avvise kvinner som ønsker å bli sjekket med mammografi eller ultralyd.

Fakta om brystkreft:

* I Norge er brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner.

* 3.220 nye brystkrefttilfeller ble oppdaget blant kvinner i 2013, og et fåtall hos menn.

* Sjansen for overlevelse er god. Nesten ni av 10 kvinner som rammes er i livet fem år etter diagnose.

* Ved utgangen av 2013 var det i overkant av 41.000 kvinner og menn som hadde blitt friske av eller levde med brystkreft.

* Til tross for dette døde 630 kvinner og syv menn av brystkreft i 2013.

Kilde: Kreftforeningen

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.