Ungdomsrådet på plass

Åtte engasjerte ungdommer trådte i dag inn i maktens korridorer på UNN. De har tenkt å stille krav til hvordan barn og unge ivaretas på sykehuset.

FNs barnekonvensjon slår fast at barn og unge har rett til å si sin mening og bli hørt. Nå etablerer sykehusene i Norge ungdomsråd som skal gi dem akkurat den muligheten. Mandag 23. mars var det første møte for ungdomsrådet i UNN, noe klinikksjef Elin Gullhav er glad for.

– Det er en stor dag for oss i Barne- og ungdomsklinikken å ha fått dette på plass, vi har jobbet lenge med det. Medlemmene i rådet er fra 12 til 18 år og kommer fra både Troms og Finnmark, og mange av dem har erfaring fra politisk arbeid og ungdomsråd i kommunene. Nå ønsker vi oss konkrete råd på hvordan vi kan forbedre tjenesten på UNN for barn og unge.

Vil gjøre sykehuset bedre

Med sine 24 år er Sander Henriksen fra Brukerutvalget så vidt for gammel til selv å sitte i ungdomsrådet, men han hilser det hjertelig velkommen på vegne av sitt eget utvalg.

– Brukermedvirkning er viktigere enn noen gang, da er det kjempeviktig at unge får en egen stemme i sykehuset. Dere blir en kjemperessurs for brukerutvalget, Barne- og ungdomsklinikken og alle avdelingene som jobber med barn og unge. Dere vil tilføre noe som bare dere vet om, var hans budskap til ungdommene.

En stemme for de som ikke tør

En av de ferske rådmedlemmene er 15-årige Oda Kjærvik fra Tromsø. Kjærvik går i 10. klasse, ønsker å utdanne seg til psykolog, og har i likhet med de andre medlemmene erfaring fra sine egne møter med helsevesenet. Hun er klar og tydelig på hvorfor hun har søkt seg inn i det nye ungdomsrådet.

– Jeg har lyst til å være stemmen til de som ikke tør snakke om det de er misfornøyde med. Dessuten har jeg lyst til å utfordre meg selv dette året, og håper å bli kjent med andre som har samme erfaringer og samme mål som meg.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.