PET forskning isotop søndergaard angel (4 av 4)

Forskerne Ursula Søndergaard og Angel Moldes er svært stolte over å ha klart å fremstille Kobber-67 ved PET-senteret UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Unikt kjemisk produkt utviklet i Tromsø

PET forskning isotop søndergaard angel (4 av 4)
Les mer
Forskerne Ursula Søndergaard og Angel Moldes er svært stolte over å ha klart å fremstille Kobber-67 ved PET-senteret UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

En ny barriere - av internasjonalt format - er brutt av forskere ved PET-senteret ved UNN Tromsø. Det gir nytt fremtidshåp for behandling av kreftsvulster som i dag har høy dødelighet.

Kobber-67 (Cu-67) er et av verdens vanskeligste radiokjemiske produkter å fremstille. Nå har forskere ved PET-senteret i Breivika klart det, som de første i Norge og som ett av få steder i verden.

Så langt er Cu-67 kun fremstilt et par steder i USA og i Frankrike. Derfor er det med stolthet forskere ved PET-senteret nå kan tilby det unike produktet som kan bidra til nye svar i jakten på kreftgåten.

PET forskning isotop søndergaard angel (1 av 5)
Les mer
Her er forskergruppen som har jobbet med prosjektet Kobber-67. Foran står Thomas E. Kolle (forsker UNN), bak ham er Piyapan Suwattananuruk (PhD-kandidat), Angel Moldes (fagansvarlig radiokjemiker og hovedveileder) og Sindhu Kancherla (forsker UiT). Ursula Søndergaard står til venstre med ryggen til. Foto: Privat

Omfattende prosess

Foreløpig vil det unike produktet bli benyttet i preklinisk forskning, som betyr forskning på mus. Også dette foregår ved PET-senteret i Breivika, og gjennomføres på et svært avansert nivå

– Syklotronen ved PET-senteret kom på plass i 2017 for å produsere sporstoffer til PET-skanninger. Det nye er at vi nå – med samme syklotron – har utviklet metoder for å produsere stoffer til behandling. Dette er gjort i nært samarbeid med forskere ved et eliteuniversitet i Danmark. Det har vært en krevende prosess, men nå har vi klart det som de første i Norge, sier fysiker Ursula Søndergaard som selv er fra Danmark.

– Det er for øvrig første gang dette stoffet er fremstilt i en vanlig syklotron som den vi har her i Tromsø, legger Søndergaard til.

Et helt team ved PET-senteret har vært i aksjon underveis. Kort forklart handler det om utvikling av en spesiell radioaktiv komponent, som er egnet til kreftbehandling.

PET forskning isotop søndergaard angel (2 av 4)
Les mer
Ursula Søndergaard på produksjonslaben der metaller separeres og urenheter fjernes fra isotopet som er produsert i syklotronen. Foto: Per-Christian Johansen

Komponenten produseres i syklotronen og gjennomgår deretter en avansert kjemisk prosess på produksjonslaben. Der separeres metaller, og urenheter fjernes.

Presisjonsbehandling

– Det spesielle med Cu-67 er at det har ekstra mange egenskaper – nyttige for terapi i ett isotop. Det gjør det unikt til å drive målrettet presisjonsdiagnostikk med tilpassede doser. Vi tror dette kan gi flere muligheter for persontilpasset kreftbehandling i fremtiden, forklarer Søndergaard.

Håpet er at den prekliniske forskningen, som nå kan benytte seg av Cu-67, skal finne frem til presisjonsmedisin som er enda mer tilpasset for behandling av vanskelige kreftsvulster.

– Utstyret som er etablert i PET-senteret i Tromsø er blant de beste i verden. Denne infrastrukturen bidrar til god rekruttering av fagfolk og stimulerer til innovative og kreative miljøer. Vår forskning fokuserer på bruk av radioaktivitet til å selektere pasienter bedre slik at vi er sikre på at den radioaktive behandlingen er treffsikker og gir minst mulig bieffekter, sier avdelingsleder Rune Sundset ved PET-senteret.

PET forskning isotop søndergaard angel (1 av 4)
Les mer
Her klargjøres Kobber-67 før det sendes til bruk i preklinisk forskning. Foto: Per-Christian Johansen

Færre bivirkninger

Han er svært fornøyd med at Kobber-67 nå kan produseres i Tromsø, som ett av få steder i hele verden.

– Forskningen til Ursula & co. bidrar til bedre presisjonsdiagnostikk og tilhørende persontilpasset terapi med færre bivirkninger enn tradisjonell behandling. I tillegg til fantastisk infrastruktur har vi også et arbeidsmiljø og medarbeidere som er i verdensklasse, skryter Sundset.

Etterspørselen for Cu-67 er stor internasjonalt, og forskermiljøet ved PET-senteret i Tromsø regner med stor interesse for produktet. Utfordringen er at effekten halveres raskt, og må benyttes i løpet av tre dager.

Det gir det prekliniske forskningsmiljøet på plan 7 i PET-senteret en stor fordel, siden Cu-67 nå produseres i samme bygg.

Syklotronen ved PET-senteret er montert i et betonghvelv under jorda grunnet stor strålingsfare, og benyttes allerede til fremstilling av andre legemidler til bruk i presisjonsdiagnostikk for kreftpasienter ved UNN.

 

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.