utlendinger guatemala Gloria Maritza Chaves Flores 3

Gloria elsker jobben på sterilsentralen ved UNN Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

UNN ble en døråpner

utlendinger guatemala Gloria Maritza Chaves Flores 3
Gloria elsker jobben på sterilsentralen ved UNN Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Gloria fra Guatemala har startet sitt møysommelige arbeid med å bygge seg en helt ny karriere. Det gjør hun ved UNN i Harstad.

– I løpet av noen år håper jeg å kunne kalle meg sterilforsyningstekniker. Dette er et ganske nytt fag. Tidligere var det stort sett sykepleierne som tok seg av disse oppgavene, men nå er det opprettet en egen utdanning, forteller hun.

utlendinger guatemala Gloria Maritza Chaves Flores 2 1
For fem år siden tok Gloria turen fra Guatemala til Harstad. – Jeg har begynt å trives med de ulike årstidene, forteller hun. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

På riktig hylle

Med papirene på plass vil hun kunne håndtere flere maskiner enn hva hun har lov til i dag. Kanskje vil hun ikke utføre konkrete reparasjoner, men hun vil ha større og mer inngående kunnskap om alt hva faget omfatter.

– Jeg kom til Harstad for fem år siden. Det tok ikke så lang tid før jeg fikk med jobb på UNN, og her startet jeg som renholder. Det ble en viktig døråpner for meg. For halvannet år siden begynte jeg som assistent på sterilsentralen, og her trives jeg virkelig. Virkelig! Jeg tror jeg kunne jobbet her 16- eller 18 timer i strekk uten å bli lei, så artig synes jeg det er, stråler hun.

Ferden frem til nå har ikke på noen måte vært enkel. Ta dette, som eksempel: Opprinnelig var Gloria utdannet innenfor økonomi, og preget av denne tenkningen, før hun tok spranget over i en helt annen virkelighet. Legg så til de store kontrastene mellom Guatemala i Mellom-Amerika og Harstad i Nord-Norge, og erkjennelsen av hvor krevende det er å skape nettverk og vennskap på et sted der man ikke behersker språket.

– Men også her har det å jobbe på UNN fungert som en døråpner. Det å ha kollegaer gjør at man lærer språket effektivt, og på samme måte utvikler seg sosialt. Vi pleier jo av og til å gå ut og spise sammen, vi i kollegiet, og det er veldig fint, mener hun.

Årlige ferieturer

Å flytte til Nord-Norge var et stort sprang. Det begynte med en ferietur. Det ble et møte. Det fortsatte med digital kommunikasjon og flere bekreftelser på at hun og han passet sammen. Så ble det flytting og et alvorlig forsøk på et felles liv.

utlendinger guatemala Gloria Maritza Chaves Flores 2
For Gloria har jobb på UNN betydd alt for å finne seg til rette i ny by og nytt land. – At jeg har kolleger gjør at jeg får nettverk, og lærer meg språket, sier hun. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Du har to barn fra før av – og han har to barn – og barna er jevngamle. Hvor lett har rollen som stemor vært?

– Akkurat dette har ikke vært noe problem i det hele tatt! Ungene er trivelige og går godt overens. Den eldste dattera mi er 25 år. Hun er sykepleier og har reist tilbake til Guatemala der hun jobber i helsevesenet. Jeg savner henne naturligvis, men vi reiser jo og besøker henne. Ikke så ofte, riktignok, men én gang i året, sier hun.

– Hva savner du selv fra Guatemala?

– Av og til savner jeg å leve med sommer hele året, det skal jeg innrømme, samtidig som det også er deilig å oppleve variasjonene i årstidene. Jeg skulle dessuten også ønske at nordmenn kunne lære litt av latinamerikanernes evne til å være sosial. I Nord-Norge er folk veldig sosiale, det skal sies, men de trenger litt tid på seg.

– Hva synes du er det beste med Norge?

– Selve samfunnssystemet! Utdanningssystemet, for eksempel, og alt det som gjør at Norge har forholdsvis lite kriminalitet og korrupsjon – ting som hindrer en god samfunnsutvikling, mener hun.

FLERKULTURELLE UNN – FAKTA:

utlendinger guatemala Gloria Maritza Chaves Flores 6
Som mamma til to og bonusmamma til to lever Gloria i det man kan kalle et «moderne» ekteskap, med «dine barn» og «mine barn». Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

NAVN: Gloria Maritza Chaves Flores

ALDER: 45 år

SIVILSTAND: Gift. To barn og to bonusbarn

BOSTED: Harstad

STILLING: Assistent på sterilsentralen

HJEMSTED: Morales, Guatemala

OM HJEMSTEDET: – Morales er en by som med omkringliggende landsbyer teller over 80.000 innbyggere. Byen ligger i fylket Izabal, øst i Guatemala, grensende til Hondurasbukta og Det karibiske hav. I likhet med resten av landet er regionen fortsatt preget av den langvarige borgerkrigen som herjet landet helt frem til 1990-tallet. Analfabetismen er fortsatt stor og korrupsjon forekommer fortsatt, men med økt politisk stabilitet har landet opplevd økonomisk vekst og større trygghet.

ANBEFALINGER: – I Izabal finner du landets største innsjø og det spanske kolonifortet San Felipe, som i dag er et guatemalsk nasjonalmonument. Tradisjonell mat fra Guatemala er verdt å anbefale, med store smaksopplevelser. Dessuten er det verdt å bemerke at landet over tid har blitt tryggere å ferdes i som turist, og at det er blitt forholdsvis enkelt å reise rundt i landet som turist.

BAKGRUNN:

  • UNN er en kompetansearbeidsplass, der mellom 6.500 og 7.000 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.
  • Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.
  • Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.
  • Da denne reportasjeserien ble etablert i 2018 var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler). Høsten 2022 var dette tallet oppjustert til 65 nasjoner!

LES FLERE saker om utenlandske medarbeidere ved UNN her!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.