CT mohn gave Fotonteller 2

Røntgenavdelingen ved UNN Tromsø får i løpet av mai på plass en verdensnyhet av en CT-maskin som vil gjøre sykehuset landsledende i røntgendiagnostikk. Det setter denne gjengen stor pris på. Fra venstre: Radiografene Kurt Gschib, Ken Inge Adolfsen, Gunnar Oltmanns og avdelingsleder Karl Ivar Lorentzen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

UNN får verdens beste CT-røntgen

CT mohn gave Fotonteller 2
Røntgenavdelingen ved UNN Tromsø får i løpet av mai på plass en verdensnyhet av en CT-maskin som vil gjøre sykehuset landsledende i røntgendiagnostikk. Det setter denne gjengen stor pris på. Fra venstre: Radiografene Kurt Gschib, Ken Inge Adolfsen, Gunnar Oltmanns og avdelingsleder Karl Ivar Lorentzen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Takket være generøse Trond Mohn er UNN nå ledende i Norge på CT-røntgen. Mohn har nylig donert nye 37 millioner kroner til en røntgenmaskin som inneholder den råeste teknologien som finnes på verdensbasis.

­‒ Det er Siemens som nylig har utviklet denne nye maskinen som er en fotonteller CT. Takket være Trond Mohn kommer den nå til UNN. Vår maskin blir den første i sitt slag i Norge. Den gjør det mulig å stille enda mer presise diagnoser, og at vi kan drive enda mer avansert forskning, oppsummerer Karl-Ivar Lorentzen som er avdelingsleder ved røntgenavdelingen i UNN.

Mohn pet afloya robot front
Trond Mohn har igjen gitt et viktig bidrag til utstyrsparken ved UNN. Totalt har bergenseren bidratt med nærmere 350 millioner kroner til UNN de siste 10-12 årene. Foto: Per-Christian Johansen

Samarbeid med ledelsen

Han har med seg radiografene Kurt Gschib, Ken Inge Adolfsen, og radiolog Derk Avenarius. De forteller at de selv har gjort forarbeidet i arbeidet med den nye investeringen. Først ved å sondere mulighetene hos Mohn og hans gavefond, for deretter for å fysisk lage søknaden. Denne er så styrebehandlet, og formelt oversendt Mohn fra sykehusdirektør Anita Schumacher.

‒ Alle gode krefter har her trukket i samme retning. Dette har gått i rekordfart! Vi startet arbeidet i oktober i fjor og nå i mai kommer maskinen på plass, forteller Lorentzen.

Etter en kort periode med prøvedrift vil man allerede i juni kunne ta imot de første pasientene.

‒ Vi har Trond Mohn å takke for at vi har et så godt røntgentilbud ved UNN. Vår avdeling er fullstendig avhengig av oppdaterte maskiner og teknologi for at det skal være mulig å gjøre en god jobb. UNN har ikke selv hatt muskler til å investere i all denne teknologien, så uten Mohn vet jeg ikke hvor vi hadde stått. Takket være gavene til Trond Mohn er vi nå en attraktiv avdeling for alle som ønsker å jobbe med de mest moderne apparatene, sier radiolog Derk Avenarius.

Trekker til seg fagfolk

‒ Vi opplever allerede at denne maskinen trekker til seg kompetanse, og det er de mest fremoverlente fagfolkene som nå søker seg hit til oss. Vi har fått flere forespørsler fra ansatte ved sykehus i sør angående muligheten for å få jobbe her med fotontelleren, sier Kurt Gschib.

CT mohn gave Gschib
Radiograf Kurt Gschib gleder seg til den nye CT-maskinen er klar til bruk i løpet av neste måned. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Slik kan kanskje gaven fra Mohn gi enda flere langsiktige resultater for UNN enn de åpenbare, som angår pasientene og forskningsmulighetene.

‒ Den nye maskinen har mindre stråling, og gjør at vi får mindre behov for kontrastvæske. Dermed blir det for pasientene blir både tryggere og mindre belastende å ta CT-røntgen i den nye fotontelleren, forklarer Avenarius, som mener den nye maskinen spesielt kan produsere mer presise diagnoser innen hjerte- og kreftdiagnostikk.

Avenarius og og radiograf Ken Inge Adolfsen skal nå ut å reise for å lære seg å bruke maskinen. Førstnevnte drar til Rotterdam for å hospitere ved sykehuset som deltok i utviklingen av den nye fotontelleren. Adolfsen skal til Stockholm. Svenskene har allerede fire slike maskiner ved sine sykehus, pluss at to maskiner installeres i disse dager.

‒ Det går an å sammenlikne disse maskinene våre med biler. De trenger jevnlig vedlikehold og service for å fungere godt over tid, men på et tidspunkt løper teknologien fra dem. I moderne sykehus er det behov for å gjøre en større oppgradering av maskinen cirka hvert tiende år. Men til slutt nytter det ikke lenger, og du blir du nødt å kjøpe helt ny maskin. Du kan nå sammenlikne dette med at UNN nå får tilgang på de mest moderne bilene på markedet, visualiserer Lorentzen.

karl ivar lorentzen avd.leder rontgen 1
Karl Ivar Lorentzen, leder for røntgenavdelingen ved UNN. Foto: Per-Christian Johansen

LES OGSÅ: Mohn-gaver i Rolls Royce-klassen!

Nye maskiner i Harstad og Narvik

Ved UNN finnes det i alt seks ulike CT-maskiner, og tre av de er i ferd med å byttes ut. Siden UNN Tromsø får den nye Fotontelleren i gave fra Trond Mohn, så får UNN Harstad den CT-maskinen som opprinnelig var planlagt til Tromsø. Denne vil også være på plass i løpet av neste måned, og koster cirka halvparten av maskinen som Mohn nå donerer.

I tillegg investeres det en helt ny CT-maskin ved det nye sykehuset i Narvik, som åpner neste år. Med dette på plass vil Universitetssykehuset Nord-Norge virkelig være i førersetet innen radiologiske undersøkelser her til lands.

UNN har også en CT-maskin ved Distriktsmedisinsk senter på Finnsnes. Maskiner som UNN ikke bruker lenger, selges til firma som oppgraderer dem og selger de videre på bruktmarkedet.

Fakta:

CT er forkortelse for computertomografi, og er en røntgenundersøkelse hvor det tas snittbilder av de delene av kroppen som skal undersøkes. CT gir skarpe og tydelige 3D-bilder og er veldig godt egnet til å få frem forandringer på indre organer og eventuelle svulster.  Den nye maskinen til UNN Tromsø har en ekstra egenskap (fotonteller) som gir opptil ni ganger høyere oppløsning på bildene, 30-50 prosent lavere stråledose for pasientene, og stort potensiale for å kunne senke
kontrastforbruket. Den svært gode oppløsningen av bildene gjør at man potensielt også kan ta noen pasientgrupper på CT istedenfor MR, og det er potensiale for færre oppfølgende undersøkelser med MR, CT eller ultralyd. Fotontelleren er også meget egnet til forskning.

Bergens-milliardær Trond Mohn har et stort hjerte for befolkningen i nord, og har over flere år bidratt med midler slik at UNN kan tilby nordnorske pasienter avansert diagnostikk. Blant annet ved det moderne PET-senteret i Tromsø, ledet av Rune Sundset (til venstre).

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.