UNN-jobb midt i blinken for tusenkunstner

Ofotingen Merete Bolstad (55) er UNNs nye informasjonssikkerhetsansvarlig. Med bakgrunn som både teknolog og pedagog har hun gode forutsetninger for å nå ut til organisasjonen. Og på fritiden slapper hun av med en fem-seks hobbyer, engasjement og aktiviteter.

Merete Bolstad informasjonssikkerhetsansvarlig kvadrat 03.10.23
Merete holder til i Narvik, men liker å farte rundt i UNN for å høre hvor informasjonssikkerhetsskoen trykker. Foto: Solveig Jacobsen
Bolstad er utdannet høgskoleingeniør i tele og elektronikk, og er bachelor og faglærer i informasjonsteknologi. Hun har også økonomi, informasjonssikkerhet og database i fagkretsen.

I august startet hun i jobben som informasjonssikkerhetsansvarlig, etter å ha vært rådgiver siden mai 2022. Stillingen tilhører E-helse-, samhandlings- og innovasjonssenteret (ESI).

Merete har sin kontorplass i UNN Narvik, og kommer fra Bakkejord i Ofoten.

– Fem kilometer fra Bjerkvik med de gode burgerne, slår hun fornøyd fast.

Trusler, muligheter og pasientsikkerhet

En sentral del av jobben er å bygge en god sikkerhetskultur og støtte ansatte i spørsmål rundt informasjonssikkerhet. Merete har ansvar for sikkerhet i alle datasystemer og programvare som brukes i UNN.

– Jeg skal være oppdatert til enhver tid på trusler og muligheter. Akkurat nå er det KI (kunstig intelligens), skyløsninger og hvordan jeg kan hjelpe klinikere å bruke tiden sin på det de ønsker mest. Jeg er imponert over hvordan helsepersonell bruker systemene sine, og ikke bare ett, men flere – ofte knyttet til forskjellige typer apparater og annet utstyr, sier Merete.

Hun er også opptatt av pasientsikkerhet.

– Våre pasienter skal også ha et sikkert digitalt liv. Deres opplysninger har en høy verdi på det mørke nettet, og vi må forhindre at opplysninger kommer i hender på uvedkommende. Jeg har møtt pasienter som har opplevd å bli utsatt for «nettfisking» i forbindelse med operasjoner hos oss. Da går jobben ut på å informere, berolige og veilede videre.

– Du var faglærer i IT, hvorfor ville du til UNN?

– Jeg søkte jobb ved UNN etter 10 år i videregående skole, der de valgte å ikke satse videre på informasjonsteknologi. Jeg kunne fått andre arbeidsoppgaver i skolen, men ønsket å satse på faget mitt. Så traff jeg blink på UNN, der min bakgrunn kommer godt med, forklarer Merete.

– Jeg liker veldig godt å farte rundt på hele UNN for å snakke med folk. Det er alltid spennende å høre med de som vet hvor skoen trykker. Ofte tror ikke folk at de har så mye å spørre om, men det viser seg gjerne at de har en masse spørsmål når vi bare kommer i gang.

– Noen forventninger til nyjobben? 

– Jeg har ikke vært her så lenge, og hadde kanskje forventet en litt slakere læringskurve. Men jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag! Og som min gamle rektor sa: Den som tror han er ferdig utlært er ikke utlært, men ferdig.

Mangfoldig fritid

Merete er mamma til en ung mann på snart 22, og matmor til katten Bastet. Hun har definitivt ikke fritidsproblemer, men sjonglerer en hel drøss med aktiviteter og engasjement: Hun syr og reparerer klær, er hageentusiast, lager sine egne kremer og massasjeoljer, spiller klarinett og saksofon i Jernbanens Musikkorps, er speiderleder i Medkila speidergruppe og styremedlem i Narvik historielag.

Og så hjelper hun for tida en ungdomsgruppe med å lage en app og egen bedrift. Og er besøkshjem for et fosterbarn på 13 år.

– Puh, du har stor kapasitet!

– Ja, jeg har god tid, for jeg har jo ikke mann, flirer Merete.

Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.