Stadig flere dør av Hepatitt C

Smittefaren og konsekvensene gjør at Hepatitt C må tas ytterligere på alvor. Ved UNN følges utviklingen nøye, både med tanke på ansatte og pasientene.

I Norge anslås det nå at 25.000 personer er bærere av Hepatitt C. Sykdommen skader lever og resulterer ofte i kreft og død. Men når man i Norge kun behandler 500 pasienter per år, og får rundt 1.000 nye registrerte smittede, så blir det et gap som øker risikoen for ytterligere spredning.

– Hepatitt C kan resultere i sykemeldinger, sykehusinnleggelser, kreft, leversvikt og stadig nye smittede. Dette er alvorlig, sier UNN-overlege og UiT-professor Tore Gutteberg i en artikkel publisert på UiT Helsefak sitt nettsted.

gutteberg
Tore Gutteberg, overlege ved mikrobiologen ved UNN, advarer mot blant annet stigmatisering av hepatitt-C-smittede. Foto: Elisabeth Øvreberg, UiT
Til Pingvinavisa utdyper Gutteberg:

– Vi må komme mer i forkant med tanke på Hepatitt C. Være føre var, rett og slett. Da HIV kom for fullt var det et slagord i Botswana om å «kjenne statusen sin» for å kunne beskytte andre. Slik er det med hepatitt C også. Ved UNN er vi egentlig mest bekymret for om de av våre ansatte som utfører operasjoner er smittebærer uten å vite om det? Det har vi så langt ingen mulighet til å kontrollere, og det kan gå ut over pasientene. Det er viktig at alle som driver med pasientbehandling sjekkes for smittsomme sykdommer, påpeker overlegen ved mikrobiologen.

Uheldig stigmatisering

Han mener verden nå må gjøre det samme som ble gjort da HIV-epidemien herjet som verst. Da gikk man fra å medisinere de sykeste, til å medisinere alle. Tall fra USA viser at i 2013 døde 20.000 av Hepatitt C, mens kun 6.000 døde av HIV

– Det vi lærte av HIV-epidemien må brukes til å bekjempe Hepatitt C, sier han.

Gutteberg er også opptatt av unødvendig stigmatisering av personer med en Hepatitt C-diagnose. Disse forbindes gjerne med sprøytenarkomane og rusmisbrukere. Men siden smitte skjer gjennom blod, er det ikke unikt at smitte forekommer på sykehus.

– Ved UNN var det for eksempel en kirurg som ble smittet gjennom sitt arbeid. Det førte til at han smittet sine pasienter, sier Gutteberg, og poengterer at alle innen helsevesenet som driver med prosedyrer som «invaderer» pasienter kan overføre smitte.

Tromsøundersøkelsen

I forbindelse med den pågående Tromsøundersøkelsen håper Tore Gutteberg at det også skal komme noen funn som kan bidra til å si noe om omfanget av Hepatitt C. Det er slik at noen kan ha hatt viruset, men kvittet seg med det noen år etterpå.

– Dette vil vi kunne avdekke gjennom undersøkelser gjort i forbindelse med Tromsøundersøkelsen, sier UNN-legen.

Les mer om saken på UiT Helsefak sin nettside.

Les mer om Hepatitt C-viruset på helsenorge.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.