– Uten dette tilbudet hadde hverdagen vært fattigere

UNNs lydstudio på Åsgård gjør oppholdet enklere for musikkinteresserte pasienter.

Bjarne Gitar Johansen og kulturkonsulent Håvard Hotvedt stortrives i hverandres selskap. Foto: Jørn Resvoll
Bjarne Gitar Johansen lukker de doble dørene inn til det lydtette musikkstudioet ved Psykisk helse og rusklinikken på Åsgård i Tromsø. Han løfter opp hodetelefonene og plasserer dem over ørene.

– Hører du meg?

– Ja, alt klart.

I naborommet – foran en datamaskin – sitter Håvard Hotvedt. Pianist og kulturkonsulent ved UNN, men akkurat nå musikkprodusent for Bjarne Gitar Johansen. De har møttes flere ganger før, og kjenner hverandre godt. Flere låter er allerede spilt inn. Nå jobbes det med en ny låt med tittelen «Mi kjærlighetsvise».

– Den skiller seg litt fra det andre jeg har laga, sier Bjarne, mens hans renser stemmen og gjør seg klar til vokalinnspilling.

Musikk gjør dagene lettere

43-åringen er pasient ved medikamentfri behandlingsenhet. Han er inne et par uker av gangen, og skal snart hjem igjen til Hammerfest. Dagene på Åsgård kan være tunge, men musikken gjør alt lettere. Mye lettere.

– Uten et tilbud som dette hadde hverdagen her på Åsgård vært fattigere. Jeg har alltid vært glad i musikk, og liker å være i studio. Da jeg fant ut at det var lydstudio her lyste jeg opp. Det er helt fantastisk at jeg får mulighet til det mens jeg er innlagt, sier Bjarne. Eller Bjarne Gitar Johansen som han nå offisielt heter, etter at han fikk lagt til et ekstra mellomnavn for noen år siden.

Bjarne Johansen tok mellomnavnet "Gitar" for noen år siden, og heter nå offisielt Bjarne Gitar Johansen. Foto: Jørn Resvoll
Erfaringskonsulent Stian Omar Kistrand kan skrive under på at studiojobbinga gjør noe med Bjarne.

– Jeg husker første gang han kom tilbake fra studioet. Vi var flere på avdelinga som så en helt ny Bjarne. Han var utrolig «på», det var artig å se. At Bjarne får holde på med det han liker aller best, er svært viktig. Alle som er inne til behandling hos oss trenger noe som kan løfte dem gjennom tunge perioder.

Slike perioder har Bjarne hatt mange av i livet. For tida prøver han medikamentfri behandling, noe som også gir positivt utslag på arbeidet med musikk.

– Jeg har tidligere slitt med kreativiteten, medisinene har rett og slett blokkert mine kreative sider. Men nå når jeg ikke går på medikamenter merker jeg at det er enklere å skrive, forteller Bjarne.

LES OGSÅ: Medikamentfri behandling etablert ved UNN

Tett samarbeid

– Det er dødsfett!

Kulturkonsulent Håvard hører gjennom en av gitarsoloene Bjarne har spilt inn, samtidig som Bjarne selv rekonstruerer soloen på en svart elgitar. 43-åringen har gjort det meste selv med «Mi kjærlighetsvise», men poengterer at dette er gjort i tett samarbeid med Hotvedt.

– Jeg har med meg en låt når jeg kommer til studioet, og så kommer Håvard med tilbakemeldinger. Jeg lytter til forslagene, og så blir vi enige. Samarbeidet fungerer utmerket.

Håvard er enig.

– Dette er Bjarnes prosjekt. Han er utrolig godt forberedt hver gang han kommer, og så kommer jeg med små innspill. Vi jobber utrolig godt i lag, sier Hotvedt.

SE OGSÅ: André rapper om livet sitt

Bjarne Gitar Johansen er ikke den eneste pasienten som benytter seg av musikkstudioet på Åsgård. André Strøm Nilsen er inne til behandling på rusbehandling ung. Han sliter med å sette ord på følelsene sine i det daglige, men når han rapper går det mye bedre. I denne NRK-reportasjen får du være med 24-åringen fra Stokmarknes inn i studio.

Se innslaget i NRKs nettspiller

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.

Din e-post: