Visste du at det blant UNNs ansatte finnes medarbeidere fra mellom 60 og 70 nasjoner? Det gjør sykehuset til et eget internasjonalt storsamfunn, der integrering er et nøkkelord. I en artikkelserie her på Pingvinavisa kan du lese mange unike historier om medarbeiderne som har funnet lykken ved UNN.
Tilfeldig telefonsamtale ga Ilga nye muligheter
For Ilga Kalnina var overgangen stor fra å jobbe på et kasino i den latviske hovedstaden Riga, til å melke kyr i Vesterålen. Men overgangen var enda større da hun flyttet fra Sortland til Narvik.
Surfer på faglige utfordringer
Thomas Lunnay tok surfebrettet sitt og flyttet fra østkysten av Australia og helt til Tromsø. Også i UNN-jobben får han mulighet til å ri på bølgene.
Lidenskapelige flyttevalg
Lidenskapen for elvepadling brakte Jan Leskovar fra Slovenia til Norge. Det var da han bestemte seg for å ta yrkeskarrieren på alvor, at han flyttet til Nord-Norge.
Tiltrukket av eventyret
Hvem skulle tro at negative erfaringer fra konservative engelske skoler skulle bli til en faglig ballast? Som psykolog får Jeff Lewis trøste mødre som er bekymret for sønner som kjeder seg på skolen.
Jakten på ny tilhørighet
Bigepti Bhandari kjente på følelsen av å være ettertraktet da hun begynte som sykepleier ved UNN. I dag er hun slett ikke sikker på hva hun skal kalle «hjem» – Norge eller Nepal.
En nordisk flyktning
Det finnes utlendinger som ikke synes Tromsø har spesielt mye snø å skryte av. Sædis Thorsteinsdottir fra Island er blant dem.
Fri fugl landet i nord
Rastløse Morten Ivarsen fra danske Viborg har endelig funnet roen i Tromsø. En forelskelse, en uansvarlig kostbar feriereise og en krøllete annonse funnet i en bukselomme, har ført ham til usannsynlige steder.
En afrikansk romantiker
Ousmane Barry fra Guinea kan fortelle mange historier om dramatikk. Selv er han en vidunderlig fortelling om romantikk.
UNN ble en døråpner
Gloria fra Guatemala har startet sitt møysommelige arbeid med å bygge seg en helt ny karriere. Det gjør hun ved UNN i Harstad.
En frivillig kulturkonsulent
Bioingeniør Hakima Mabrour har en spennende jobb ved klinisk patologi, men hadde utdannelse innen matematikk og fysikk da hun flyttet fra Marokko til Tromsø i april 1997.
Kostvert med sambarytme
Brasilianske Mithan danser ikke like mye som da hun begynte på UNN for over 15 år siden. Men fortsatt bidrar hun til å krydre arbeidsmiljøet med sitt latinske temperament.
Endelig på hjemmebane
En gang var frykt den viktigste følelsen kurdiske Barzan Alo kjente til. I dag savner han fortsatt hjembyen sin, men føler seg endelig hjemme. I Nord-Norge.
UNN har gitt Margrethe store utviklingsmuligheter
Polske Malgorzata har fornorsket navnet sitt og opplever i hverdagen å få rettet på norsken sin av sine sønner. Men sønnene er likevel like mye polske som norske.
Rømte fra uro til fred og frihet
Tilfeldigheter førte palestineren Samer Al-Saad (48) til Tromsø for snart 20 år siden. Nå har han slått ordentlig rot her, som overlege og førsteamanuensis i patologi ved UNN og UiT. I hjemlandet fortsetter okkupasjonen.
Valgte drømmeyrket i sin nye hjemby
Hun føler seg verken som ekte tromsøværing eller ekte somalier, men det er nettopp som denne mellomtingen at Ugbaad Gilingil (34) blir en ekstra verdifull ressurs for UNN. I yrket hun har drømt om siden hun var liten.
Spesialisering ga varig utveksling
Planen var at Lefoko Mabote skulle flytte hjem til Botswana etter medisinstudiet. Muligheten for å ta spesialisering gjorde at han ble, og havnet i Tromsø.
Patolog med et internasjonalt snitt
Den italienske patologen skylder på en kroppsdel når hun skal forklare hvorfor hun ble tromsøværing og UNN-ansatt.
I sentrum av verdens dramatiske endringer
Khaled Meknas reiste ut i verden for å realisere drømmen om å bli lege. Da denne drømmen ble realisert, hadde han ikke noe hjemland å reise tilbake til.
Forelsket i vinteren, byen og jobben
Kjærligheten til den nordnorske vinteren gjør at Miriam Grgic (36) klarer seg uten den kroatiske sommeren. Jobben ved UNN er en annen trivselsfaktor.
Et nytt liv, et nytt yrke, i et nytt land
Denne historien starter med en romantisk senjaværing. Det var på grunn av ham at Berna Kampevoll startet et nytt yrke, i et nytt liv, i et nytt land. I dag er hun så rotfast ved UNN at hun omtaler fødelandet Tyrkia som «eksotisk».
Integrert av gode kolleger ved UNN-kjøkkenet
Det var dager da Ramona gråt i fortvilelse på grunn av språkproblemer. I dag kunne hun ikke tenke seg å jobbe andre steder enn på UNN-kjøkkenet.
Føler seg verdsatt som kirurg i Narvik
Når kirurgen Tadas Ramanauskas (40) velger UNN Narvik foran alle andre muligheter, handler det først og fremst om at han føler at han og den kompetansen han har er ekstra verdifull for dette sykehuset.
Livet smiler etter 400 avslag og uendelig motgang
I dag er Aleksandar Stefanovic på vei til å bli intensivsykepleier og en svært ettertraktet fagperson. Slik har det ikke alltid vært. Absolutt ikke.
Kokkelærling med nøkterne drømmer
Liya Tilahun Wedajo (43) har startet livet sitt helt på nytt. Nå har hun endelig drømmer for fremtiden, som kokkelærling på UNN-kjøkkenet.
Midt i et faglig smørøye
Det nære samarbeidet mellom de medisinske miljøene i Tromsø og Arkhangelsk førte Andrey Valkov til UNN. "Overgangen" har han aldri angret på.
Behersker snø og kulde, men ski…
Seks år i Tromsø har lært Bsrat å håndtere både snø og mørketid. Men å lære seg å gå på ski har kantinemedarbeideren gitt opp.
En nordlending i filippinsk kropp
Noen få år i Tromsø har gjort Jasper Bercena så nordnorsk at slekt og venner reagerer på at han banner så mye.
Forventet isbjørner i gata
Aleksandra Jovonovic hadde flere jobbtilbud på hånda da hun valgte UNN Narvik. Narvik var det mest interessante tilbudet, konkluderer hun og kaller byen eksotisk.
Dro mot nord på grunn av ny kjæreste
Lenge før internett og Tinder ble lansert, var kontaktannonser i papiraviser med på å bringe mennesker sammen. I bunn og grunn var en slik annonse som førte Manjit Kaur fra India til Tromsø – og UNN.
Juvelen fra Finland
Sykepleier Jade Niskakangas (30) har en ektemann som er profesjonell idrettsutøver. Derfor havnet paret i Narvik for tre år siden.
Fascinert av det flotte i nord
Helt siden Katharina Kimmerle var liten har hun kjent på en dragning mot nord. Men da hun til slutt relokaliserte livet sitt fra Reutlingen til Harstad var beslutningen meget veloverveid.