Utnevnt til første kvinnelige æresmedlem

UNN-overlege Hebe Desirée Kvernmo (56) er som første kvinne utnevnt til æresmedlem i Norsk ortopedisk forening.

Hebe Desirée Kvernmo med beviset på at hun sist helg ble utnevnt til æresmedlem i Norsk ortopedisk forbund. Foto: Bernt Marskar
Overlegen ved seksjon for håndkirurgi ved ortopedisk avdeling i UNN fikk utmerkelsen i forbindelse med det årlige høstmøtet for norske ortopeder sist helg. Norsk ortopedisk forening har rundt 1.000 medlemmer, og Kvernmo er det 17. æresmedlemmet i foreningens 70-årige historie.

– Det var en hyggelig oppmerksomhet å få, spesielt når jeg er det første kvinnelige æresmedlemmet. Det er ærefullt, sier UNN-overlegen.

Hun satt selv som leder av Norsk ortopedisk forening fra 2006-2010. I løpet av denne perioden ble ortopedene løsrevet fra kirurgene. Det ble betegnet som viktig å få til i en brytningstid som senere har definert ortopedenes fremtid.

Økning av kvinner

Kvernmo har også vært leder for underforeningen Norsk håndkirurgisk forening, i perioden 2010-13.

– Det har vært en blomstring innen vårt fag de siste årene. Og spesielt gledelig er det med stadig flere kvinner i ortopedien. Da jeg startet som leder i 2006 var det 10 prosent kvinner i foreningen, mens det nå er nesten 20 prosent. Og blant de yngre (medlemmer mellom 30-39 år) er kvinneandelen over 30 prosent, legger Kvernmo til.

I nominasjonen til utnevnelsen trekkes blant annet følgende frem:

«Hebe Desirée Kvernmo har vist innovative evner ved en rekke ganger å gå inn i posisjoner som innebærer å bygge opp nye faglige enheter. Først en ny seksjon for håndkirurgi ved Ullevål sykehus. Dernest ved å gå inn som seksjonsleder ved en nyetablert seksjon ved OUS etter fusjon av den håndkirurgiske seksjonen ved Ullevål og Hånd- og mikrokirurgisk seksjon ved Rikshospitalet. I Tromsø har hun flyttet håndkirurgien fra Plastikkirurgisk avdeling til Ortopedisk avdeling og bygget en ny seksjon med fem høyt kvalifiserte overleger i håndkirurgi og fem faste håndterapeuter».

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.