Merethe Hennie Karlsen overtok som senterkoordinator på Vardesenteret 1. august. I bakgrunnen ser vi Hermod Einar Hansen (t.v), som jobber som frivillig, konsulent Marianne Uteng og pasient Jørgen Elvenes Knudsen. Foto: Per-Christian Johansen

Utvikler Vardesenteret videre

Merethe Hennie Karlsen overtok som senterkoordinator på Vardesenteret 1. august. I bakgrunnen ser vi Hermod Einar Hansen (t.v), som jobber som frivillig, konsulent Marianne Uteng og pasient Jørgen Elvenes Knudsen. Foto: Per-Christian Johansen

Over 220 personer besøkte Vardesenteret ved UNN Tromsø i juli. Nå skal det populære tilbudet til kreftpasienter og pårørende utvikles videre, med Merethe Hennie Karlsen (42) som ny senterkoordinator.  

Merethe Hennie Karlsen kommer fra Tromsø, men har bodd sørpå de siste årene. Nylig kom hun hjem for å jobbe på Vardesenteret. Foto: Per-Christian Johansen
Pasient Marianne Wollvik fra Nordreisa er innom Vardesenteret hver gang hun er inne til behandling på UNN. Der møter hun blant andre Hermod Einar Hansen, en av de mange frivillige som er tilknytta senteret. Foto: Per-Christian Johansen
Den gode stemninga treffer deg umiddelbart når du går inn døra til Vardesenteret. Pasienter, frivillige og ansatte møter deg med et smil, mens kaffe, vafler og sjokolade står klart til alle som kommer innom.

– Dette skal være et fristed. Vi er ikke ei medisinsk avdeling, vi har ikke noe medisinsk ansvar. Hit kan kreftpasienter og pårørende komme for å trekke pusten. De kan snakke om det de vil, enten det er sykdommen eller helt andre ting.

Merethe Hennie Karlsen starta i jobben som senterkoordinator 1. august, men virker å være varm i trøya allerede. Sammen med konsulent Marianne Uteng skal Karlsen lede Vardesenteret, som Universitetssykehuset Nord-Norge driver i samarbeid med Kreftforeningen.

Senteret ble etablert i 2012, og har siden i fjor sommer holdt til i nyoppussede lokaler i det gamle pasienthotellet i Breivika.

– Vår jobb er å være medmennesker. Vi tar oss tid til å snakke med de som kommer hit. Vi er klar over at mange av de som kommer på besøk er i dyp krise. Hvis vi kan lette litt på det, har vi gjort jobben vår, forteller Karlsen.

Vil nå barn og unge voksne

Hun er opprinnelig sykepleier, men har også pedagogisk utdanning og en mastergrad i økonomi og ledelse. Den brede bakgrunnen tror hun kommer godt med i nyjobben.

– I og med at jeg har en såpass bred bakgrunn, tenker jeg kanskje litt annerledes enn andre som jobber med kreftpasienter. Vardesenteret fungerer utrolig bra allerede, men jeg har lyst til å utvikle det videre. Ikke minst når det gjelder barn og unge voksne som har kreft, der må vi prøve å nå bedre ut. Det er ikke veldig mange i disse aldersgruppene som kommer innom, forteller senterkoordinatoren.

Men i de voksne og eldre aldersgruppene har Vardesenteret blitt svært populært. Hver uke er i snitt 70-80 personer innom. Dette inkluderer familiemedlemmer, som ofte kommer på besøk sammen med pasientene. I juli toppa det seg med over 220 besøkende.

Slapper bedre av

En av de som bruker Vardesenteret ofte, er Marianne Wollvik fra Nordreisa. Hun er i Tromsø omtrent hver tredje måned for å få behandling.

– Dette tilbudet har betydd svært mye for meg. De ansatte og frivillige som jobber her er utrolig flinke, de gir oss mulighet til å prate fritt. Jeg slapper bedre av når jeg er her enn når jeg ligger inne på avdelinga, det er mye friere her nede.

I tillegg til samtaler og samvær med andre pasienter, frivillige og ansatte, kan de besøkende også delta i ulike aktiviteter på Vardesenteret. Strikkekafé, aktivitetstime med fysioterapeut, turer og sminkekurs er noen av aktivitetene som tilbys. I tillegg arrangeres det lunsj annen hver onsdag, og pasientene får også tilbud om juridisk hjelp.

Merethe Hennie Karlsen (til venstre) og Marianne Uteng er fast ansatt på Vardesenteret. I tillegg får de hjelp av mange frivillige. Foto: Per-Christian Johansen
Den nye senterkoordinatoren håper å kunne utvide aktivitetstilbudet enda mer i tida som kommer. Og hun kommer selv til å delta aktivt inn mot de besøkende.

–   Jeg ønsker å være en leder som er til stede, og jeg ønsker å engasjere meg i pasientenes opplevelser. Noen mener at man som fagperson ikke skal la seg rive med følelsesmessig, men jeg mener man kan ha en nærhet til pasientene  – og vise følelser – uten at profesjonaliteten forsvinner. Det er i hvert fall min erfaring fra tida som sykepleier, forteller Karlsen.

Pasienter kommer tilbake

Som nyansatt føler hun stor trygghet i å jobbe tett med Marianne Uteng, som har jobba på Vardesenteret i fem år. Uteng selv er svært fornøyd med hvordan senteret har utvikla seg de siste årene.

– Vi blir mer og mer brukt, og jeg syns det er ekstra fint å oppleve at pasienter som skal på kontroll på UNN kommer innom oss når de først er på sykehuset. Det sier noe om at Vardesenteret er et sted de har satt pris på under behandlinga, sier Uteng.

Vardesenteret har åpent mandag fra 12.00 til 15.00, tirsdag-torsdag 09.00 til 15.00 og fredag fra 09.00 til 14.00. I tillegg er det ettermiddagsåpent på onsdager fra 17.00 til 19.30.

Mer informasjon finner du på senterets egne nettsider.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.