Disse tre og de øvrige vekterne har en fast spørsmålsrekke som skal stilles til hver eneste person som skal inn på UNN sine sykehus. Her ved UNN Tromsø. Fra venstre: Kristian Bjørner Olsen, Joakim Bjørge og Yngve Skulbru. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Håndhever strenge besøksregler

Disse tre og de øvrige vekterne har en fast spørsmålsrekke som skal stilles til hver eneste person som skal inn på UNN sine sykehus. Her ved UNN Tromsø. Fra venstre: Kristian Bjørner Olsen, Joakim Bjørge og Yngve Skulbru. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Vekterne ved inngangene til UNN har stilt de samme spørsmålene så mange ganger hver dag, at de nå drømmer frasene om natten. Strenge besøksregler er viktige å håndheve nøye.

Seksjon for vakt, sikkerhet og informasjon har i sin beredskapsplan for katastrofer og ulykker rutiner for å kunne ta forsterket vakthold gjennom timer eller dager. Men det fantes overhodet ingen plan for å kunne stå i dette over år.

Seksjonsleder Jonny Svendsen og fagansvarlig Jørgen Jenssen forteller hvordan deres avdeling på sett og vis har vært drevet litt fra skanse til skanse gjennom koronaåret.

‒ Cirka en måned i forkant av nedstenginga startet vi med å få på plass håndsprit og sikre beredskapslager, men selve lockdown kom like plutselig på oss som på alle andre. Det var et tidsskille før og etter klokka 12 den dagen, husker jeg. Etter pressekonferansen fra regjeringen var det bare å gå rundt og låse alle utgangsdører.

Leder Jonny Svendsen (til høyre) og fagansvarlig Jørgen Jenssen ved seksjon for vakt, sikkerhet og informasjon, forteller om et hektisk år med mange nye utfordringer. Foto: Rune Stoltz , Krysspress

Føler seg tryggere

Siden har dørene vært låst, og vekterne ser ikke bort fra at en streng besøkskontroll kan være blant de tingene som er kommet for å bli.

‒ Det er færre folk på huset, mindre mas og jag. Pasienter melder at de føler seg tryggere på sykehuset fordi vet at det screenes i døra. Mange avdelinger slipper jobbsøkere eller andre uanmeldte besøk. Kanskje blir en effekt av koronaen at det å ha fri tilgang til sykehuset like blir så selvsagt som før, mener Jenssen.

Pålegget «Adgangskontroll på sykehusene» kom fra myndighetene. Faggruppa internt ved UNN satte de faglige kravene om hvem som får slippe inn og ikke. Så har det vært vekternes jobb å håndheve dette.

‒ Instruksen har den endret seg hele tiden. Vi i startet på versjon 1 og er vel på 24 akkurat nå.

Noen lyver seg inn

«Har du en avtale?», «Har du vært og reist de siste 14 dagene?». Raden av spørsmål går på automatikk hos vekterne som jobber i døra ved hovedinngangen.

‒­ Selv om de fleste kan reglene for når de ikke kan komme til sykehuset, er det fortsatt en god del som vi må stoppe i døra. Vi vet også at folk lyger seg inn, men det er lite vi kan gjøre siden ordningen baserer seg på tillit. Vi skal prise oss lykkelig for at vi generelt har hatt et lavt smittetrykk her nord, kommenterer Jenssen.

Den fagansvarlige vekteren sier han kan forstå at folk som har stått lenge på venteliste kommer til timen sin uansett om de ikke kjenner seg helt i form, men heldigvis er disse svært få.

‒ Stresset var verst i starten, da vi også hadde alle de ansatte i kø hver morgen før vi fikk på plass rondellen ‒ svingdøra du må ha adgangskort for å slippe gjennom. Mange var ikke vant til å ta med seg adgangskort hjem for å kunne gå inn personalinngangen, og måtte stå i kø med pasientene.

Vekterne får mange reaksjoner.

‒ Eldre og pasienter med alvorlige sykdommer synes denne kontrollen er et veldig pluss. I andre enden har vi noen som er totalt uforstående, også ansatte som synes det er unødvendig å vise legitimasjon for å komme seg inn om morgenen. Vi får både kjeft og ros, og det må vi bare stå i.

Lavt sykefravær

‒ Vi har generelt nesten ikke hatt sykefravær siste år, tross at vi jobber utendørs i kaldt og ofte rått miljø. Det har vært viktig å skaffe gode klær til alle. I hovedinngangen er vaktene er på åtte timer, og der har vi tre til fire personer på jobb samtidig slik at de kan få seg gode pauser innimellom gjennom hele dagen.

I utgangspunktet var de 16 vektere ved UNN, nå er staben midlertidig økt med nær 50 prosent. I tillegg til sykehuset i Breivika har avdelingen hatt ansvaret for å få på plass adgangskontroll på Åsgård, ved Barne og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) og ved sykehusene i Harstad og Narvik.

‒ Det ble fryktelig dyrt å leie inn hjelp, så vi ble anmodet om å rekruttere nye folk, forteller Jenssen som har hatt ansvaret for å lære opp alle de nye ansatte som de har hatt innom tjenesten det siste året.

De første to månedene hadde seksjonen enormt med arbeid og nytt som skulle på plass. Ikke minst på teknologisiden.

Jonny Svendsen er ansvarlig for vaktholdet ved UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Vanlig drift pluss pandemi

‒ Så normaliserte det seg, vi klarte å etablere rutiner og hadde en kontrollert situasjon. Over sommeren så begynner sykehuset å normalisere drifta, og det er vel fra det tidspunktet vi får det virkelige trykket: Tilnærmet normal drift, pluss pandemien, forklarer Svendsen.

Alt av påstartede prosjekter ellers i avdelingen er satt på vent. Hele sykehuset skal ta inn etterslep, og Svendsen antar det vil ta lang tid før også hans avdeling får hentet seg inn og kan følge normale planer.

De betegner det siste året som «eksamen i endring», i en organisasjon som normalt endrer seg hele tiden.

‒ Men alle har vært veldig løsningsorientert. Kommandolinjene har vært korte – og det har gått fort å få endringer på plass, påpeker Svendsen.

Sist høst skulle avdelingen feiret 30-årsjubileum.

‒ Vi hadde hentet inn tillatelse for å gjennomføre en begrenset jubileumsfest. Så gikk smittetrykket opp og vi valgte å avlyse. Nå håper vi å kunne feire 31-årsjubileum i år, men vi får ta det som det kommer. Første mål nå er et personalmøte ‒ på Teams, smiler sikkerhetslederen.

LES OGSÅ:

Alltid på vakt med smittevernråd.

Testing av ansatte hindrer smitte internt.

Har snart analysert 200.000 koronatester.

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.