gastro ventetider fristbrudd fosland m.fl (2 av 5)

Det er god stemning i det gastrokirurgiske miljøet etter etableringen av en mindre operasjonsstue som skal sikre mer effektive pasientforløp. Fra venstre: Mona Rydningen (overlege/kirurg), Caroline Bäckström (sykepleier), Kirsti Fosland (avdelingsleder gastro), Britt Olsen (sykepleier) og assistent Camilla Grødahl. Foto: Per-Christian Johansen

Ventetida endelig over

gastro ventetider fristbrudd fosland m.fl (2 av 5)
Les mer
Det er god stemning i det gastrokirurgiske miljøet etter etableringen av en mindre operasjonsstue som skal sikre mer effektive pasientforløp. Fra venstre: Mona Rydningen (overlege/kirurg), Caroline Bäckström (sykepleier), Kirsti Fosland (avdelingsleder gastro), Britt Olsen (sykepleier) og assistent Camilla Grødahl. Foto: Per-Christian Johansen

Ideen har ligget i skuffa i flere år, og ventetida har vært lang for både ansatte og pasienter. Nå er et nytt tilbud for gastrokirurgiske pasienter på plass ved UNN Tromsø.

– Det er fem år siden vi begynte å snakke om dette. For to år siden ble det besluttet å etablere tilbudet, og nå er vi omsider på plass. Det har vært mye planlegging og forarbeid, ikke minst innredning av lokaler og innkjøp av utstyr, forklarer avdelingsleder Kirsti Fosland ved gastrokirurgisk avdeling.

Sammen med fire fornøyde medarbeidere presenterer hun de nye lokalene for gastrokirurgiske pasienter som kan behandles uten narkose. Tidligere har denne pasientgruppen måtte vente i lang tid på time og plass ved dagkirurgen UNN Tromsø. Det har samtidig lagt beslag på mye kapasitet i ordinære operasjonslokaler.

gastro ventetider fristbrudd fosland m.fl (5 av 5)
Les mer
Avdelingsleder Kirsti Fosland diskuterer de første dagers drift med de ansatte på den nyetablerte intervensjonslaben. Foto: Per-Christian Johansen

Mer effektiv drift

Nå er et eget areal i C00-fløya på sørsiden av sykehuset omgjort til en enkel operasjonsstue, på fagspråket omtalt som en intervensjonslab. Der skal pasienter som kan behandles med smertelindring eller lokalbedøvelse heretter møte til time.

Og allerede etter et fåtall dager med drift er effekten stor på ventelister og fristbrudd.

– På mange måter er dette en slags poliklinikk med mulighet for å bedøve og smertestille pasientene slik at vi raskere kommer til rett diagnose og rett behandling. At vi får til dette i egen klinikk – med behandling tilpasset pasientene uten for mange ledd – gjør pasientforløpene ekstra effektive. Det er vi som kjenner pasientenes behov best, sier overlege Mona Rydningen.

Sammen med to sykepleiere og en assistent sørger hun for driften av laben, som i starten vil drifte to-tre dager i uka.

– Inngrep som kan gjøres uten narkose er gastroskopier, koloskopier, rektoskopier, samt undersøkelser i benholdere, sier Kirsti Fosland.

Rydningen supplerer:

– Her kan vi behandle de fleste tilstander i endetarm som hemoroider, rifter (fissur), fistler og abscesser (byller), fjerning av analpolypper, biopsier og injeksjon av botox for ulike tilstander som gir kroniske bekkenbunnsmerter.

gastro ventetider fristbrudd fosland m.fl (3 av 5)
Les mer
Overlege og kirurg Mona Rydningen trives med det nye tilbudet, der hun får god mulighet til å kommunisere med pasientene underveis i behandlingen. Foto: Per-Christian Johansen

Kortere ventetid

Gevinsten for pasientene vil være stor, først og fremst gjennom betydelig kortere ventetider. Dette er i tråd med de nasjonale føringene for ventetidsløftet. I tillegg vil det frigjøre kapasitet ved dagkirurgisk seksjon som vil komme andre pasientgrupper til gode.

– På det meste har det vært tre års ventetid for disse gastrokirurgiske pasientene. Nå ser vi for oss å utføre rundt 700 gastroinngrep årlig her. Mange av pasientene har behov for flere behandlingstimer for sine tilstander, forklarer Fosland og Rydningen.

I utgangspunktet settes det av 45 minutter til hver konsultasjon. Det inkluderer samtale mellom lege og pasient, smertelindring/lokalbedøvelse og behandling.

For overlege Mona Rydningen betyr det mye å ha et eget behandlingslokale for denne pasientgruppen.

– Dette er min subspesialitet, så her får jeg hjelpe pasienter innenfor mitt fagfelt fortløpende. Det er givende å behandle pasienter som er våkne, og kunne forklare tilstanden underveis. Mange pasienter krever gjentatte behandlinger før de er ferdigbehandlet, og her kan vi planlegge gode og forutsigbare behandlingsforløp, sier Rydningen.

 Sammensatt team

Sykepleierne Britt Olsen og Caroline Bäckström, samt assistent Camilla Grødahl har bidratt til etableringen av det nye tilbudet. Grødahl har 13 års erfaring som operasjonsassistent, mens Bäckström tidligere har jobbet på sengepost ved UNN.

gastro ventetider fristbrudd fosland m.fl (4 av 5)
Les mer
Camilla Grødahl er ansvarlig for å holde orden på alt utstyr, blant annet renhold og sterilisering av utstyr som gjøres i dette rommet. Foto: Per-Christian Johansen

– Her kommer vi mer i kontakt med pasientene i forbindelse med behandling, sier Bäckström.

– Det har vært grundige forberedelser og mye å tenke på i forbindelse med etableringen. Det har vært behov for mye ulikt utstyr for å drifte dette tilbudet, sier Grøndahl, som har hovedansvar for renhold av utstyr og laben av hensyn til smittevern.

– Det er gjort en formidabel jobb av de involverte så langt. Det er dyktige medarbeider som har bidratt til å etablere det vi tror blir et veldig godt og effektivt tilbud til denne pasientgruppen, avslutter Kirsti Fosland, som får skryt tilbake arbeidet med å tilrettelegge det nye tilbudet.

Ved full drift er det planlagt aktivitet i lokalene fem dager i uken. Tre av dagene i regi av gastrokirurgisk avdeling og to dager i regi av urologisk avdeling. To av dagene skal det være mulighet for litt mer avanserte undersøkelser som vil kreve anestesipersonell som kan gi pasientene narkose.

LES OGSÅ: Ventelistene halvert på et halvt år.

 

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.