Vinn-vinn med digital hjemmeoppfølging

Etter uker innlagt på UNN kunne Rune Solhaug skrives ut og fortsette den intravenøse antibiotikabehandlingen i egen stue.
Ved hjelp av pasientappen Dignio lot dette seg gjennomføre etter at Solhaug måtte gjennom en hjerteoperasjon sist høst.
Han fikk med seg nødvendig utstyr for å gjennomføre daglige målinger av blant annet temperatur, puls og blodtrykk. Disse ble lagt inn i pasientappen på en iPad, og kunne deretter kontrolleres av sykepleierne ved infeksjonsmedisinsk sengepost på UNN.
Bilde av innstikkstedet for å avdekke eventuell infeksjon ble også lastet opp i pasientappen.

– Jeg benyttet det hver dag i tre uker, og det var kjempebra. Da slapp jeg å være innlagt på UNN, eller måtte dra hit hver dag. Det ble selvfølgelig litt mer ansvar på meg selv, men det opplevdes trygt og ga meg egentlig mer kompetanse om egen helse, sier Rune Solhaug.
Digitalisering
Kjennskapen til pasientappen har UNN tilegnet seg gjennom samarbeidet som Pasientsentrert helsetjenesteteam (PSHT) har med kommunene. I dette tilfellet Kvænangen kommune. Der har de benyttet appen til digital hjemmeoppfølging, og har nå delt sine erfaringer med UNN.
Først ut har Medisinsk klinikk vært, som fikk informasjon om programvaren i et ledermøte. Da meldte infeksjonsposten seg til å teste det ut på en egnet pasient.
Valgte falt på Rune, som etter en jakttur i fjor høst ble utredet for hjerteproblemer ved UNN. Han måtte skifte hjerteklaff, og hadde en betennelse som måtte behandles intravenøst med antibiotoka døgnet rundt.
Etter tre ukers behandling på UNN, fikk han mulighet til å avslutte behandlingen hjemme i egen bolig.
Grundig opplæring
– Vi ga Rune opplæring i bruk av nødvendig utstyr og pasientappen. Deretter dro han hjem og kunne gjøre alt selv mens vi fulgte med på registreringene fra UNN. Ved behov kunne vi melde direkte med han, sier enhetslederne Sofie Wiker og Vilde Richardsen ved infeksjonsmedisinsk sengepost UNN Tromsø.

Resultatene innfridde, og ga gevinst for både infeksjonsposten og pasienten.
– Når vi har pasienter som egner seg til dette, vil vi vurdere å benytte det mer, sier Richardsen.
UNN-prosjekt
Etter hvert er målet at også andre pasientgrupper skal få tilsvarende tilbud. Et eget prosjekt er etablert ved UNN for å utvikle bruken der det egner seg i sykehuset.
Fysioterapeut Sondre B. Flaat og spesialsykepleier Renate Vibece Sørensen er begge tilknyttet PSHT ved UNN Tromsø, og har vært digitale superbrukere av Dignio.
– Potensialet er stort også med tanke på flere pasientgrupper. Blant annet pasienter med kols, diabetes og i forbindelse med sårbehandling, sier Renate Vibece Sørensen.
– Vi har mottatt prosjektmidler til å ta dette permanent i bruk ved UNN, men avventer utfallet av et samarbeid med Nordlandssykehuset om valg av løsning for digital hjemmeoppfølging. I mellomtiden har vi dialog med kliniske miljøer ved UNN om å etablere en pilot for dette, sier Ingjerd Valbekmo, rådgiver ved pasientorientert tjenesteutvikling i UNN.
– Jeg kan absolutt anbefale dette, avslutter Rune Solhaug.

Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.